”Bravo, Charlotte Brogren!”

2012-06-04 14:18  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

REPLIK. Du pekar på tre områden för att öka innovationskraften som vi från forskningsinstituten bara kan instämma i, Charlotte Brogren, skriver Olof Sandberg på nätverket RISE.

Forskningsinstituten har över 2 000 forskare i Sverige som jobbar med industriell FoU den siffran har ökat med närmare 400 sedan senaste forskningspropositionen. Om dina förslag vill jag bara ge dessa kommentarer:

• Stärk incitamenten för universitetsforskare att samverka med instituten, många av våra forskare kommer därifrån, och vi har nära 60 procent av intäkterna från näringslivet varav 1/4 internationellt. En kanal värd att utnyttja!

• 1/3 av forskningsinstitutens näringslivsintäkter kommer från små- och medelstora företag. Vi har över 15 000 SMF som kunder och vi stöder bl a deras internationalisering. Uppmuntra universiteten att använda oss som koppling till småföretagen!

• Engagera forskningsinstituten i innovationsupphandlingar. De deltar redan och det finns med vårt stöd en stor potential att öka deras omfattning.

Vi är en resurs att räkna med (omsatte 2,5 miljarder 2011). Tillsammans kan vi, om vi får mer resurser, bidra till att stärka Sverige som kunskapsnation!

Olof Sandberg, RISE Holding, nätverk av forskningsinstitut.

Mer om: Forskning FoU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt