”Bjud in oss till era företag”

2015-01-10 05:30  
Elin Fouganthine, press- och kommunikationsansvarig IGEday. Foto: Andreas Höglind

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Teknikintresserade tjejer ska lockas till ingenjörsyrket - inte skrämmas iväg. Öppna era företag och hjälp oss att inspirera unga till rätt yrkesval, skriver Elin Fouganthine, på IGEday.

Före jul publicerade Ny Teknik inlägget ”Skräm inte kvinnor från att bli ingenjörer”. Debattören uppmanar till en förändring av synen på ingenjörsyrket, och då framför allt synen på hur en ”riktig ingenjör” är och ska vara.

Författaren belyser ett viktigt problem som tyvärr är verklighet för många; att en förlegad syn på ingenjörer kan skrämma iväg teknikintresserade tjejer från att söka sig till yrket.

Att problemet lyfts är jättebra, men när jag läste artikeln ville jag väldigt gärna också berätta om ett av de initiativ som faktiskt finns för att på ett konkret sätt arbeta för förändring.

Jag, tillsammans med mina kollegor i det ideella projektet IGEday (Introduce a Girl to Engineering day), jobbar för att inspirera unga tjejer till ingenjörsyrket. Genom att rekrytera företag över hela Sverige hjälper vi till att skapa förutsättningar för unga tjejer att komma ut till företagen och uppleva vad det innebär att jobba som ingenjör.

Samtidigt jobbar vi med att hitta nyfikna tjejer som vill veta vad ingenjörsyrket innebär, eller helt enkelt vara med på ett spännande studiebesök. Dessa genomförs den 26 mars och tanken är att tjejerna ska få prova på olika verktyg som används och träffa de ingenjörer som arbetar på företagen, inte bara höra någon berätta om dem.

Vi vill genom den här dagen både visa vad yrket innebär, men också inspirera genom att visa exempel på att en ingenjör kan vara vem som helst.

Projektet hålls i Sverige för andra året i rad och intresset för IGEday är stort hos alla deltagande parter. Det är dags att ta tag i problemet, inte bara prata om det internt på företagen. Tillsammans kan vi göra det som vi i projektgruppen jobbat för länge, nämligen visa unga tjejer att ingenjörsyrket är något även för dem.

Vi vill uppmana företagen att ta chansen, ta detta på allvar och sätt igång och jobba för att skapa ett mer jämställt klimat, inte bara på de egna arbetsplatserna, utan inom hela branschen.

Tveka inte att hoppa på ett otroligt spännande, roligt och viktigt projekt.

Elin Fouganthine, press- och kommunikationsansvarig IGEday.

Mer om: Rekrytering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt