Opinion

”Björklund missar kvaliteten”

”Jag som jobbat många år (20) inom SU, KTH m.fl. ser tydligt att det är en enorm skillnad på kvaliteten inom utbildningen för högskoleingenjörer och civilingenjörer. På KTH Valhallavägen (civilingenjör) fungerar allt som förr med en mycket bra hög kvalitet men det motsatta gäller för KTH Kista (högskoleingenjör) där allt är kaos och extremt dåligt ledarskap i toppen av organisationen. Stackars dessa studenter!” skriver läsaren Pelle. Foto: Scanpix
Lars Ekedahl, professor i kemisk ytfysik, Högskolan Väst. Foto: Foto: Andreas Johansson

DEBATT. Utbildningsminister Björklund satsar på kvantitet istället för på kvalitet och utarmar högskolorna till förmån för "våra stora massuniversitet". Högskolan Väst är en av de högskolor som satsat på utbildningar som efterfrågas på arbetsmarknaden, skriver professor Lars Ekedahl, apropå debatten om fler civilingenjörsplatser.

I Ny Teknik diskuteras det kloka i att omfördela studieplatser från högskolor till bland annat Lunds Universitet i form av nya civilingenjörsplatser. Först och främst, detta är mycket märkligt hanterat från regeringen (läs minister Björklund och statssekreterare Honeth). Oavsett om det finns ett ytterligare behov av att öka civilingenjörsutbildningarna på några lärosäten så var det länge sedan regeringen styrde över det detaljerade utbildningsutbudet. Idag finns, i princip, vare sig examinationsmål eller andra styrande kvantitetsmål i regleringsbrevet. Däremot så sätts ju ett så kallat takbelopp för varje lärosäte vilket är den högsta möjliga ersättning ett lärosäte kan erhålla för sin totala utbildningsinsats.

I fallet Lunds universitet finns det sålunda goda möjligheter att omfördela antalet studieplatser till civilingenjörsutbildningar på den tekniska fakulteten om man så önskar. Rektor Anders Axelsson, blundar för detta faktum när han beklagar sig att Lund endast fick 50 av de från andra högskolor konfiskerade platserna, eller mera korrekt, endast 12,5 procent av, från andra högskolor, konfiskerat takbelopp.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här