Bildt: Startupbolagen behöver invandrarna

2014-09-05 13:31  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Stockholm har blivit ett av världens främsta IT-kluster. Och det är med hjälp av internationellt konkurrenskraftiga utbildningar och arbetskraftsinvandring av dataspecialister vi kommit hit. Öppenhet, internationalism och mångfald är vägen framåt, skriver Carl Bildt, Anna Kinberg Batra och Ulla Hamilton

I dagarna samlas entreprenörer, utvecklare, och investerare till Stockholm Tech Fest – ett stormöte för Sveriges start-up community. Sverige är just nu en av de hetaste start-upländerna i världen. Från redan världskända företag som Spotify och Skype till yngre snabbväxande företag som iZettle, Wrapp och Klarna. Vi har många framgångsrika IT-företag i förhållande till vår storlek.

Sveriges framgång som IT-nation har många orsaker. Det har byggts upp en kritisk massa av entreprenörer, utvecklare, och programmerare som grundar sig på internationellt konkurrenskraftiga utbildningar från exempelvis KTH, Chalmers, Lunds universitet och Uppsala universitet. Det finns investeringsvilliga och kapitalstarka investerare. Samtidigt präglas vår stabila ekonomi av ordning och reda, vilket skapar ett gynnsamt investeringsklimat.

Men också mer grundläggande förutsättningar spelar och har spelat en viktig roll för Sveriges IT-utveckling. Sverige ligger långt framme vad gäller exempelvis fibernätsutbyggnad men ligger också i framkant när det gäller utbyggnaden av nästa generations mobila bredband 4G. Exempelvis utsågs Sverige senast 2012 till världens mest IT-mogna land.

Utvecklingen och utbyggnaden fortsätter i hög takt. Enligt Alliansregeringens bredbandsstrategi ska 90 procent av Sveriges hushåll ha tillgång till minst 100 Mbit per sekund till år 2020. Vi vill även förbättra undervisningen i programmering i skolan. I kombination med att Sveriges befolkning anses innovationsöppen och teknikvänlig skapar det goda förutsättningar för Sverige som testmarknad och för nya innovationer, appar och IT-tjänster.

Den viktigaste faktorn är dock global öppenhet och rörlighet. IT- och teknikbranschen är i dag en verkligt global industri där humankapitalet är den främsta konkurrensfördelen. Det märks exempelvis genom att den största gruppen som arbetskraftsinvandrar till Sverige är dataspecialister. Framför allt söker de sig till Stockholm – i dag ett av världens främsta IT-kluster.

Sverige – som litet exportberoende land – är i allra högsta grad beroende av idéer, företagande och arbetskraft med sitt ursprung utanför Sverige:

• Vart fjärde nytt företag som startas i Sverige startas av en person med utländsk bakgrund. Dessa företag är viktiga jobbskapare. Mer än 200 000 personer arbetar i företag drivna av personer med utländsk bakgrund.

• Studier från OECD visar att arbetskraftsinvandring bidrar till höjda lönenivåer i de företag som tar emot arbetskraftsinvandring. Något som gynnar såväl inhemska som utländska arbetstagare.

• Majoriteten av de utrikes födda som bor i Sverige arbetar. Sedan 2006 har antalet sysselsatta utrikes födda ökat med mer än 180 000 personer.

Forskning visar att ökad migration mellan två länder leder till ökad handel mellan dessa. Därför ska vi vara ett öppet och attraktivt land för människor från olika platser och med olika kunskaper. Det gäller internationella studenter och arbetskraftsinvandrare, men också människor som flyr till Sverige.

Minns flyktingströmmen från Balkan på 1990-talet och se hur väl integrerade de är idag. Vi ska heller inte glömma den halv miljon svenskar som är verksamma utomlands. Sverige behöver vara attraktivt för dem att återvända till och vi måste bli bättre på att ta till vara deras erfarenheter.

Sverige har en tradition av öppenhet mot vår nära omvärld, men också mot länder och människor längre bort. Det gäller såväl människor på flykt som de som kommer hit på grund av jobb, kärlek eller studier. Öppenhet, internationalism och mångfald är vägen framåt för ett litet exportberoende land i norr.

Nya Moderaterna och Alliansen säger inte ” Go home”. Vi säger ”Välkomna, och välkomna att gå till jobbet”. Genom att slå vakt om Sveriges öppenhet kan vi fortsätta locka hit kompetens. Det är sådana förutsättningar som gör det möjligt för nya företag att växa fram och anställa. Det är bland annat så vi når Alliansens mål om 350 000 nya jobb till 2020.

Carl Bildt (M) utrikesminister

Anna Kinberg Batra (M) gruppledare i riksdagen och talesperson för tillväxt- och företagarfrågor

Ulla Hamilton (M) borgarråd i Stockholm stad för trafik-, arbetsmarknad- & företagarfrågor.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt