”Bara bra för klimatet om Sverige växer igen”

2018-01-09 15:55  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LÄSARBREV. Henrik Schyffert - driv på för veganmat i skolan istället för att bara dra ner lite på köttätandet. Ju mindre kött vi äter desto mer skog kan växa och fånga in koldioxid, skriver Jonas Paulsson.

I SVT:s programserie ”Köttets lustar” menar komikern Henrik Schyffert att vi inte behöver sluta äta kött för att klara tvågradersmålet mot Jordens uppvärmning. Som om vi ens är i närheten av att klara det.

Låt oss skärskåda tvågradersmålet en aning. Det borde rimligtvis ha skett i själva tv-programmet men tydligen hade man inte lust. Det så kallade tvågradersmålet är bara ett politiskt mål och det är oerhört kritiserat. Det har bland annat kallats för en ”självmordspakt” av representanter från Afrikanska länder. Amerikanska rymdstyrelsen NASA:s klimatforskare James Hansen har kallat det för ett ”recept för en långsiktig katastrof”.

Tvågradersmålet är som att hinna halvvägs över järnvägsrälsen innan tåget kommer. Det spelar liksom ingen roll, för man dör ändå.

I Köttets lustar framställs det som om det vore något dåligt ifall svensk jordbruksmark växer igen. Det är helt tokigt. Det finns bara ett sätt på vilket vi människor kan fånga in koldioxid och det är med växande träd, även kallat skog. Det som av köttindustrins propagandamaskineri kallas för öppna landskap var fram till för inte länge sedan artrik urskog. Den skövlades av människor för att de skulle kunna odla mat.

Enligt en ny forskningsrapport som kom 2017 och som återges på webbplatsen OurWorldInData.org krävs det 100 gånger mer mark för protein i nötkött än i baljväxter. En hektar skog binder i snitt 400 ton koldioxid. Varje förnuftig människa borde fröjda sig i sitt hjärta ju mer skog vi får, i Sverige eller utomlands. Ju mindre kött vi äter desto mer skog får stå kvar. Om vi skär ner riktigt ordentligt på ätandet av kött och mejeriprodukter kan vi plantera ny skog.

Jag tycker att en uppföljare till programmet ”Köttets lustar” ska handla om hur Henrik Schyfferts son Limpan får sin skola att införa vegansk skolmat.

Jonas Paulsson, Täby

civilingenjör i teknisk fysik

Mer om: Debatt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt