Backa inte in i framtiden

2012-11-06 23:00  
Mats Engström, chefredaktör.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Presidentval i USA. Maktskifte i Kina. Det är en intensiv vecka i världspolitiken.

Händelserna påverkar teknikutvecklingen. Avancerad tillverkning var en profilfråga för Barack Obama i valkampanjen. Xi Jinping vill göra Kina till en global ledare på innovationsområdet. Energi är ett hett ämne i bägge superekonomierna.

Vad är Europas svar? Det går inte att leva på gamla meriter i den hårda globala konkurrensen. Sverige är en del av det Europa som måste satsa mer på innovationer och förbättra sin infrastruktur.

Ny Teknik berättar i detta nummer om energiomställningen i Tyskland. Förnybar elproduktion ökar snabbt, men det tar tid att bygga ut kraftnätet för att möta de nya behoven.

Vindkraftsel ska till exempel transporteras från norr till söder i nya ”elmotorvägar”. Nybyggnad och ombyggnad av ledningar kommer att kosta 175 miljarder kronor fram till år 2022 då de sista kärnkraftverken ska stängas. Utbyggnaden är försenad, många länkar saknas.

Kraftnäten har brister även i andra delar av Europa. På en alltmer integrerad elmarknad behövs bättre gränsöverskridande elnät. Därför är det bra att EU-kommissionen föreslagit sådana investeringar genom initiativet Connecting Europe.

Nu blåser det motvind. Cypern som är ordförande detta halvår har lagt fram ett förslag till EU-budget med hårda besparingar på satsningar som Connecting Europe. Ungefär 15 miljarder kronor försvinner från energiområdet.

Även forskning och innovation får mindre pengar. Totalt minskar pengarna till tillväxtsatsningar med ungefär 11 procent, jämfört med kommissionens förslag.

Däremot ska subventionerna till jordbruket i stort sett finnas kvar, trots ineffektivitet och miljöskadliga effekter. Denna budgetpost minskar bara med ungefär 2 procent.

En sådan budget vore en återvändsgränd för Europa. Medan andra delar av världen satsar skulle EU backa in i framtiden.

Budgeten blir en huvudfråga på EU:s toppmöte 22–23 november. Då behöver regeringscheferna slå fast en annan inriktning.

Bättre kraftnät, vägar och spår. Ökade anslag till forskning och innovation. En rejäl satsning på utbildning, inte minst på framtidens ingenjörer. Det borde vara Europas väg att möta krisen och den globala konkurrensen.

Mats Engström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt