Opinion

"Astra Zeneca lägger ned - ska regeringen vakna?"

Varningsklockorna om ett försämrat FoU-klimat har funnits länge. Nu är det dags att regeringen vaknar, anser Christian Berggren, professor Industriell Organisation vid Linköpings Universitet. Foto: Scanpix

DEBATT. Det borde vara dags till och med för regeringen att vakna upp. Det räcker inte med goda statsfinanser och jobbskapande medan industrin får klara sig själv. Sverige behöver innovationsupphandlingar och att AP-fonderna i stället för att spekulera i parasitära riskkapitalbolag kan investera långsiktigt. Det skriver Christian Berggren, professor i Industriell organisation vid Linköpings Universitet.

Astrazenecas nedläggning av två av tre svenska enheter för forskning och utveckling, först i Lund, och nu i Södertälje är ett förödande slag mot svensk FoU-baserad industri. Astrazeneca står för över 80 procent av Sveriges totala export av läkemedel, och för miljardintäkter från export av royalties och licenser.

Astrazenecas FoU-enheter har sysselsatt 20 procent av alla disputerade som arbetar i privat FoU i Sverige, och för 15 procent av industrins samlade svenska FoU. Produktionen finns visserligen kvar i Södertälje men när forskningen läggs ned är dess framtid osäker.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här