Är självlärande datorer den hetaste trenden?

2015-01-14 08:55  
Susanna Baltscheffsky, chefredaktör för Ny Teknik.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Kanske har du läst våra tekniknyheter under julledigheten på nyteknik.se? Vi har en ökande skara läsare som följer vår dagliga nyhetsbevakning på nätet.

Och allt fler hakar på den allmänna trenden att läsa våra nyheter i mobilen. Det är vi glada för och vi kommer att göra en extra satsning på vår digitala journalistik under året.

Men det är ändå en speciell känsla att dra i gång produktionen av papperstidningen. Varje vecka jobbar vi med presentationen i text, bild och inte minst grafik för att er läsning ska bli så givande som möjligt. Vi gör en prioritering av veckans tekniknyheter genom att göra vissa artiklar större och mer genomarbetade, och andra mindre och längre bak i tidningen. Och vi vill komponera en mix av innehållet så att du som läsare inte riktigt kan sluta läsa utan måste bläddra till nästa sida för att stilla din nyfikenhet.

Att göra tidning är som att fundera ut en bra present till en god vän. När tidningen dimper ner i brevlådan ska du som läsare känna att vi har gjort vårt bästa för att du ska bli nöjd.

Precis som i fjol inleder vi året med att peka ut de mest intressanta tekniktrenderna för 2015.

Jag tror för egen del att vi kommer att få anledning att skriva mycket om självlärande datorer, ­exempelvis IBM:s Watson och Amelia från IP Soft, men även från andra uppstickare.

De analyserar snabbt stora mängder data, förstår språk och lär sig av sina misstag, det vill säga förbättrar systematiskt träffsäkerheten i sina svar. Kundtjänst och stöd inom medicinen för att ställa diagnoser är exempel på tillämpningar.

Vilka tekniktrender tror du kommer att dominera under året? Mejla mig och berätta!

En annan tradition är Ny Tekniks och Affärsvärldens årliga lista över de 33 hetaste, unga teknikbolagen: 33-listan.

Missa inte att nominera det bolag du tycker hör dit! Fredag är sista dagen. Hur du går tillväga hittar du på här!

Susanna Baltscheffsky

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt