Opinion

”Använd förnuft vid gränsdragning i delningsekonomin”

”Uber rånar Frankrike”. Taxiförarna i Paris protesterade vilt när tjänsten lanserades i Frankrike. Foto: Francois Mori/TT
Lars Ilshammar, ordförande för tankesmedjan Digital Utmaning. Foto: Foto KB
Foto: IBL

DEBATT. Vad är egentligen delningsekonomi? Den beskrivs både som trivsam utopi med nya tjänster och nya jobb men också som en dystopi med svartjobb och globala monopol. Vi måste skilja på privat delande och professionell näringsverksamhet, skriver Lars Ilshammar på Digital Utmaning.

Digitaliseringen förändrar vår ekonomi och banar väg för det som kallas delningsekonomi, något som kan ge oss nya tjänster, större utbud, lägre priser, spara resurser och skapa ny sysselsättning. Men delningsekonomin kan också leda till oschysst konkurrens, sämre arbetsförhållanden, urholkad skattebas och delningsplattformar med globala monopol. Trots att delningsekonomin ofta diskuteras är det oklart vad det är och begreppet används både för att beskriva trivsamma utopier och alarmerande dystopier.

EU-kommissionen drog i somras upp riktlinjerna för en europeisk agenda för delningsekonomin där kommissionen uppmanar medlemsländerna att reglera rätt och inte skapa onödiga hinder för delningsekonomin. Kommissionen vill att medlemsländerna reder ut vad som gäller på fem områden:

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här