Opinion

”Allt måste inte bytas ut mot nytt”

Chris Österlund, vd Botkyrkabyggen Foto: Botkyrkabyggen
Trots att Botkyrkabyggens lägenheter från miljonprogrammet beräknas kosta 7-8 miljarder kronor att renovera ska hyresgästerna inte drabbas av chockhöjda hyror, enligt debattören. Foto: Claudio Bresciani/TT

DEBATT. Om hyresgästerna i miljonprogrammen ska ha råd att bo kvar måste företagen inom bygg-, teknik- och installationsbranschen pressa priserna och sluta slänga ut fungerande inredning, skriver Chris Österlund, Botkyrkabyggen.

Botkyrkabyggen söder om Stockholm har 8 000 lägenheter från miljonprogrammet och därför har vi valt att satsa på renovering i industriell skala. Det innebär att vi område för område under ett antal år kommer byta ut och renovera delar av husen i en takt om cirka 600 lägenheter per år.

Att renovera så mycket så snabbt, på ett miljömässigt sätt och så att de boende har råd att bo kvar - samtidigt som vi behåller en god ekonomi - är inte lätt. Men det har gett oss insikter om hur vi kan stärka vårt hållbarhetsarbete. Nu måste bygg- och teknikbolagen klara av att möta de skärpta kraven på hållbarhet. Min uppmaning till er är:

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här