Opinion

”Alliansregeringen sänker ambitionen för förnybart”

Öland 20130627 : Två blad på plats och det tredje på väg att monteras. Bladet är 60 meter långt och väger 13,5 ton. Foto: Eon

DEBATT. Sveriges ledartröja har lagts in i garderoben. Regeringens mål innebär att vi sänker utbyggnadstakten av förnybar energi. De tycks ha missat syftet med EU:s klimat- och energipolitik, skriver Lise Nordin och Per Bolund, Miljöpartiet.

Just nu pågår striden i EU om den framtida klimat- och energipolitiken. Regeringen meddelade nyligen att de ställer sig bakom kommissionens mål om 40 procent utsläppsminskning inom EU och förnybarhetsmålet på 27 procent till år 2030. Det är glädjande att regeringen äntligen stödjer ett förnybarhetsmål men den ”höjda ambitionen” innebär i praktiken en kraftig inbromsning för den förnybara energin jämfört med de senaste årens utveckling.

För att begränsa den globala uppvärmningen till maximalt två grader, minska EU:s importberoende av fossila bränslen och stimulera framväxten av nya gröna jobb är en kraftig ökning av andelen förnybar energi i Europa helt nödvändig. Att snabbt öka andelen förnybar energi har också visat sig vara både betydligt enklare och billigare än vad de flesta har trott.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här