5 argument för kanonen

2009-04-28 23:00  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Politiker, oavsett partifärg, älskar att sola sig i svenska satsningar på forskning och utveckling. Vi ska vara ledande. Helst i hela världen. Men definitivt i Europa, brukar det heta.

Om en månad, den 29 maj i Bryssel, får Lars Leijonborg en historisk chans att placera Sverige på forskningens världskarta. Då ska de europeiska forskningsministrarna besluta om var världens kraftfullaste neutronkanon ska byggas: Sverige, Ungern eller Spanien.

Den här mångmiljardsatsningen på ESS (European Spallation Source) har stötts och blötts i åratal. Först här hemma och sedan i korridorerna i Bryssel. Men nu bedömer den svenske chefsförhandlaren Allan Larsson att chansen är sådär 90 procent att Lund blir hemvist för denna prestigefyllda anläggning.

Lars Leijonborg och resten av regeringen borde använda de närmaste vårveckorna åt lite lobbyverksamhet på hög politisk nivå för att säkra de där sista osäkra procenten. Det handlar framför?allt om att övertyga Storbritannien, Tyskland och Frankrike om att den skånska myllan är en stabil plats för det här bygget.

Visst kommer anläggningen att kosta svenska skattebetalare många miljarder i byggkostnader och drift. Men det är väl använda pengar. Långsiktigt.

Här, Lars Leijonborg, är fem tunga argument när du ska övertyga Reinfeldt och Borg om värdet av ESS:

- Byggjobb. Sverige betalar bara 30 procent av byggkostnaderna och får en europeisk anläggning värderad till 13 miljarder.

-Drift. Sverige tar 10 procent av driftskostnaderna på en miljard kronor och får 500 nya kvalificerade jobb i Lund.

-Hjärnkraft. Lund kommer att bli en magnet för världens 5?000 neutronforskare. De ska bo, äta och forska här i perioder. Några kommer också att flytta hit.

- Nya företag. Neutronforskning är ett öga in i nanovärlden. Den här forskningen kommer att skapa nya material och knoppa av nya företag.

- Prestige. ESS kommer att ge Sverige ovärderlig pr. Precis det Cern gjort för Schweiz.

Och till sist, Lars Leijonborg: när man samlar några av världens skarpaste hjärnor händer det alltid oväntade saker. Det var när Tim Berners-Lee forskade i Cern på 1980-talet som han fick idén till world wide webb.

Luleå, Chalmers och Lund gör i upp finalen om Teknik-SM den 7 maj på Kulturhuset i Stockholm.

Ny Teknik och vår problematiske professor Göran Grimvall är som vanligt på plats.

Ericssons pedagogiske FoU-chef Håkan Eriksson har mött sin överman när det gäller att förklara komplicerad teknik. Han heter Erik Barr, jobbar på PTS och spelas av komikern Björn Gustafsson. Kolla in när han förklarar för David Batra hur mycket snabbare näten blir med 4g. Det här hysteriskt roliga klippet ”Så fort går det med 4-djävla-g” hittar du på nyteknik.se.

Lars Nilsson

Mer om: Forskning 4G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt