Opinion

”3D-skrivarna kan revolutionera industrin”

Maureen Kilkenny, professor och Senior Fellow vid National Center for Food and Agricultural Policy, Washington DC, USA.

DEBATT. Det pågår en kapplöpning för att ligga i täten av den industriella revolutionen med 3D-skrivare. I USA och Singapore finns projekt på hundratals miljoner dollar och exempel på sponsring av 3D-skrivare i klassrumen. I Sverige har regeringen via VINNOVA avsatt 400 000 kr på en nationell agenda för 3D-teknik och digital direkttillverkning. Det finns utrymme för mer forskning och utveckling, skriver professor Maureen Kilkenny från USA.

3D-printing eller additiv tillverkning, är en revolutionerande ny teknik. Gemensamt för området, som i dag är en av de hetaste globala trenderna, är att produkterna utvecklas digitalt och sedan tillverkas i en skrivare utan krav på storskaliga fabriker eller serietillverkning. Genom IT och internet kan användare och konsumenter vara sina egna producenter. Tekniken minskar spill, sparar resurser och ökar materialåtervinningen. Den möjliggör även snabb reparation och utbyte av reservdelar.

Precis som med alla revolutionerande innovationer utmanas företag att anpassa sig eller att använda sig av tekniken. Men revolutionerande innovationer introduceras aldrig utan motstånd. Men på sikt – med hjälp av forskning, utveckling och utbildning – kan 3D-printing innebära stora vinster för samhället.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här