Opinion

”2018 blir ett gott nytt Ny Teknik-år!”

Per Danielson, chefredaktör Ny Teknik. Foto: Jörgen Appelgren, TT

LEDARE. Det kan till och med bli så att Stefan Löfven nämner ordet digitalisering oftare än han nämner ordet svetsare, skriver Ny Tekniks chefredaktör Per Danielson.

Vi på Ny Teknik arbetar hårt för alla er som vill och behöver vara uppdaterade om den tekniska utvecklingen. Vi finns även här för dig som är djupt teknikpassionerad.

Vår huvudmålgrupp är alla ni ingenjörer som får den här tidningen i brevlådan varje vecka. Men även en allt större grupp beslutsfattare och teknikintresserade söker sig till oss, framför allt online och via nyhetsbrev.

Det är inte konstigt att många är intresserade. För den som vill utveckla företag och verksamheter är kunskap om den tekniska utvecklingen en förutsättning för att lyckas. Ska vi förstå vår framtid måste vi rikta uppmärksamheten mot fler branscher och forskningsområden än någonsin tidigare. Den digitala vågen som sköljer över oss flätar samman utvecklingen inom många områden och sätter agendan för kommande tekniska lösningar.

Vid den här tiden på året startar summeringarna av det gångna året. Vi kan konstatera att vi lägger ett händelserikt 2017 bakom oss. Det finns ett tydligt ökat intresse för nya energilösningar, elektrifiering av fordonsbranschen, digital utveckling, smartare industrier, innovation inom hälsa och sjukvård och inte minst för ambitiösa outsiders som exempelvis Elon Musk och vår egen Peter Carlsson på Northvolt.

Min förhoppning är att Ny Teknik ska vara ”the place to be” när vi tar oss igenom 2018. Ett år som har potential att bjuda på ännu mer tekniska fram- steg med stor påverkan på vår samhällsutveckling.

Den globala efterfrågan på elbilar väntas öka under 2018. Tesla ska tiofaldiga produktionen och klassiska tillverkare som exempelvis BMW, VW, Volvo, Audi och Mercedes investerar tungt i utveckling av elbilar.

Samtidigt utmanas alla av uppstickare som vi inte riktigt vet potential i. Oavsett vilket finns det många intressanta frågor att leta efter svar på.

Hur ska laddningsinfrastrukturen byggas ut i Sverige? Får vi en stor batterifabrik i Sverige? Vad är ingenjörernas stora utmaningar? Blir det självklart att ha en elbil för alla som erbjuder tjänstebilar?

Vi har en grupp reportrar som bevakar detta, och jag törs lova att Ny Teknik ska vara bäst på att bevaka elbilsutvecklingen. Redan i det här numret kan du läsa spännande reportage om de svenska elutmanarna Uniti och Einride.

Sveriges startupscen tillhör en av världens starkaste. Antalet event, listor och mötesplatser för nystartade företag ökar år för år.

Ny Teknik plockar för elfte året i rad ut Sveriges 33 främsta unga teknikbolag. En gedigen granskning ligger bakom listan som av många betraktas som Sveriges främsta. Nytt för 2018 är att vi ökar antalet lokala turnéstopp från fyra till sex. Den stora finalen genomförs 16 maj i Stockholm. Läs mer om det här.

Parallellt med detta ökar vi bevakningen av entreprenörer och nystartade teknikbolag. Vi gör det för att vi vet att det är outsiders som sätter de nya trenderna. Det är de som har förmågan att utveckla revolutionerande teknik som kan förändra en hel bransch.

Under 2018 börjar för första gången de politiska partierna prata brett om digitalisering. Det kan till och med bli så att Stefan Löfven nämner ordet digitalisering oftare än ordet svetsare.

Utvecklingen går rasande fort och det är hög tid att våra politiker förstår vilka förändringar som är på gång – och hur dessa ska hanteras. Det här kommer att påverka jobb och karriärvägar för unga, äldre, oerfarna och erfarna ingenjörer. Ny Teknik ska under 2018 bjuda på fler artiklar med bredare perspektiv på teknikens roll i samhället.

Ny Teknik har historiskt inte bevakat säkerhetsområdet i full skala. Det ändrar vi på nu. Skälen är flera och givna. Ju mer som digitaliseras, desto mer ökar riskerna för haverier och allvarliga dataintrång. Ju mer programvara vi stoppar in i maskiner och ju mer saker vi kopplar upp, desto mer saker blir exponerade för hackerattacker och sårbara för systemkrascher.

Vi ska fortsätta vara i framkant i vår rapportering om innovation, smart industri, sakernas internet, 3d-printning, artificiell intelligens, vr/ar, robotik, maskininlärning, energiutveckling, hållbarhet, life science och ständigt vara vakna för nya tekniker som växer fram. Jag hoppas att vi kan leva upp till detta löfte och uppmanar samtidigt alla er att komma in med tips och idéer om spännande saker som sker inom ovan nämnda områden.

Nyligen landade årets sista nummer av Ny Teknik som bärs hem till din brevlåda. Här på nyteknik.se fortsätter vår redaktionella bevakning som vanligt. Jag hoppas verkligen att du går in där med jämna mellanrum. Vi har massor med bra (och rolig) läsning att bjuda på.

Nästa nummer av den här tryckta tidningen når dig som prenumerant den 11 januari. Jag och hela redaktionen önskar alla er läsare en riktigt god jul och ett gott nytt år.