Opinion

10 stycken Anders efterlyser kvinnor till energisektorn

DEBATT. Nu står energisektorn inför enorma utmaningar och behovet av ny kompetens har aldrig varit större. Vi har inte råd att fortsätta med likriktningen i rekryteringen. Det skriver tio manliga företrädare för energibolag på Anders-dagen, och uppmanar branschen att mer proaktivt lyfta fram fler kvinnor.

När de svenska börsbolagens styrelser och verkställande direktörer kartläggs brukar resultatet bli tydligt: Anders är det klart vanligaste namnet. Vi vet. Vi är en del av den statistiken. Att Anders toppar namnlistan är inte det intressanta – det anmärkningsvärda är istället att vi får titta långt ned i listan för att hitta ett kvinnonamn. Trots årtionden av diskussion om problem med bristande jämställdhet är den likriktade rekryteringen till ledande befattningar i näringslivet fortfarande påtaglig.

Tyvärr är vår bransch inget undantag – tvärtom. Energisektorn hamnar ofta i botten när olika branscher jämförs, vilket bekräftades av Energimyndighetens kartläggning tidigare i år. Den visar att endast 22 av 163 granskade bolag har minst 40 procent kvinnor bland sina anställda. Blott en femtedel av bolagen har en kvinnlig vd och på styrelsenivå är drygt en fjärdedel av alla ordinarie ledamöter kvinnor.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här