Energi

Eon vill stänga reaktor O2 i förtid

Reaktorerna O1 och O2 i Oskarshamn. Foto: OKG
Reaktorerna O1 och O2 i Oskarshamn. Foto: OKG

Energibolaget Eon vill stänga reaktor 2 i Oskarshamn senast 2020 - och stoppa den pågående moderniseringen. Orsaken är bland annat det superlåga elpriset.

Publicerad

(Uppdaterad) Eon:s styrelse drar nu kraftfullt i handbromsen för kärnkraften som produceras vid Oskarshamnsverket.

Sedan tidigare planerar man för att stänga O1:an runt 2017-2019. Och i dag meddelar man att det saknas ekonomiska förutsättningar för att driva O2:an vidare efter 2020.

I linje med detta vill man nu också avbryta de pågående och omfattande moderniseringsarbetena på O2:an - och i stället gå över till att planera inför den kommande omställningen till så kallad servicedrift.

Eon är majoritetsägare i bolaget Oskarshamns Kraftgrupp, OKG, som driver de tre reaktorerna strax utanför i Oskarshamn med sina dryga 54 procent av aktierna. Den resterande delen ägs av Fortum Sweden (strax över 45 procent).

Styrelsen i Eon har nu tagit ett inriktningsbeslut om att verka för en förtida stängning även av O2:an, vilket man meddelar i dag. Men ett beslut måste tas i OKGs styrelse.

-Förutsättningarna för elmarknaden har förändrats kraftigt de senaste åren. Historiskt och varaktigt låga elpriser i kombination med effektskatten på kärnkraft som nu också höjs samt tillkommande krav på omfattande investeringar medför lönsamhetsmässiga problem för framförallt små reaktorer som O2 säger Jonas Abrahamsson, VD för Eon Sverige.

Om moderniseringen av O2:an stoppas innebär det också slutet för ett gigantiskt industriprojekt som innebär en effekthöjning från 660 MW till 840 MW.

Kostnaden för projektet med säkerhetshöjning av reaktorn, som startade 2013, är enligt Eon 8 miljarder kronor.

När det gäller O1:an har OKG skickat in en ansökan om miljöprövning för att ställa om reaktorn till servicedrift.

"Exakt tidpunkt kommer att bero på hur miljöprövningsprocessen går, och vara föremål för en beslutsprocess inom OKG på samma sätt som för O2", skriver bolaget i ett pressmeddelande.