Digitalisering

Wind River köper svensk supersimulator

Peter S Magnusson, forskaren som blev företagare - och miljonär.
Peter S Magnusson, forskaren som blev företagare - och miljonär.

Det amerikanska programvaruföretaget Wind River, dotterbolag till Intel, köper svenska systemsimulatorn Simics och dess företag Virtutech för en hemlig summa.

Publicerad

- Jag kan inte föreställa mig att tekniken skulle kunna ha hamnat i bättre händer - hos Wind River och Intel, skriver Virtutechs grundare Peter S Magnusson på sin blogg i dag.

Affären är slutet på ett nitton år långt projekt som började med att Peter Magnusson skulle göra färdigt sitt examensarbete på Sics, Swedish Institute for Computer Science.

Examensarbetet skulle ta sex veckor. Det blev ett längre projekt än så.

Det blev Simics, systemsimulatorn som fick världens it-jättar att gå i spinn.

Och det blev företaget Virtutech som Peter Magnusson grundade med Bengt Werner, Andreas Moestedt, Magnus Christensson och Fredrik Larsson 1998.

Sun som första riktigt stora referenskunden och sedan rullade det på.

AMD använde till exempel Simics när man byggde sin 64-bitarsprocessor Hammer och vann mycket tid på att man kunde simulera samtidigt som man byggde. AMD kunde simulera hundra gånger snabbare med Simics än med AMD:s eget utvecklingsverktyg.

Systemsimulatorn SImics har idag prestanda nog att simulera fullskalig hårdvara och mjukvara i stora system, skriver facktidningen Elektroniktidningen i en kommentar i dag.

Wind River är sedan i fjol dotterbolag till Intel, men kommer att fortsätta stödja Simics även för Arm- Mips- och Power PC-processorer.

Peter Magnusson stannar inte på företaget.

– Det här markerar slutet på ett nittonårigt projekt, skriver Peter Magnusson på sin blogg.

Länk till Elektroniktidningens artiklar om Virtutech.

Läs Peter Magnussons blogg här.