Watty avslöjar energitjuvarna

2015-01-27 23:00  

Riskkapital. KTH-avknoppningen Watty har tagit in tio miljoner kronor i nytt kapital för att få ut sin smarta energimätare på marknaden. Watty-mätaren mäter hur mycket el varje enskild apparat i hemmes förbrukar och föreslår själv bästa sättet att spara el. Nyligen fick Watty Niklas Zennströms pris för hållbart entreprenörskap.

Företaget söker nu samarbete med fastighetsbolag och energibolag. Av de nya pengarna är två tredjedelar riskkapital och en tredjedel projektbidrag från Energimyndigheten.

Marie Alpman, fredag 23 januari

Därför kan VW klå Toyota i år

Topplista. Med knapp marginal behöll Toyota positionen som världens största biltillverkare 2014 med 10,23 miljoner sålda bilar. Men VW-koncernen är hack i häl och kan lätt ta ledarplatsen 2015. VW sålde förra året 10,14 miljoner bilar, bara 90 000 färre än Toyota.

VW bygger nu ut tillverkningskapaciteten i Kina med en ny fabrik som kan tillverka 300 000 bilar samtidigt som Toyota ligger lågt och satsar på att förbättra produktiviteten i befintliga anläggningar för att höja lönsamheten per tillverkad bil.

Håkan Abrahamson, torsdag 22 januari

SSM avbryter planer efter stoppet

Kärnkraft. När statliga Vattenfall i juli 2012 ansökte om att få byta ut de äldsta kärnkraftsreaktorerna i Ringhals mot nya, moderna reaktorer var det en signal till Strålskyddsmyndigheten SSM att förstärka sin organisation. Under två och ett halvt år har SSM byggt upp kompetens och resurser för att hantera frågan.

Nu avbryter Vattenfall all planering av investering i nya reaktorer och SSM tvingas banta bort 15–17 tjänster genom avgångspaket, förtida pensionering och anställningsstopp.

Lars-Anders Karlberg, fredag 23 januari

EU-ländernas nya vapen mot terrorister

Övervakning. EU-kommissionen vill göra det lagligt för EU-länderna att byta information om flygpassagerare med varandra. I dag är det inte tillåtet att skicka data om flygpassagerare till andra EU-länders myndigheter. Däremot är det fritt fram att skicka data om misstänkta flygpassagerare till USA för identifiering av eventuella terrorister.

”Jag har aldrig förstått hur medlemsstater kan godkänna att dessa uppgifter delas med USA, men inte med andra europeiska länder”, säger vice kommissionschef Frans Timmermans.

Håkan Abrahamson, onsdag 21 januari

Förbud mot skånsk drönarkamera

Drönare. Länsstyrelsen i Skåne sa nej till reklam- och medieföretaget Marknadsting i Gånarps ansökan om att få fotografera trädgårdar med sin drönare. Enligt länsstyrelsen faller kameradrönaren under kameraövervakningslagen eftersom den används för att fotografera slottsträdgårdar där allmänheten har tillträde.

Integriteten hos dem som kan komma med på bilderna väger tyngre än det övervakningssyfte som företaget åberopar. Drönaren har tillstånd från både Trafikverket och Försvarsmakten.

Marie Alpman, onsdag 21 januari

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer