Wallenberg inte ensam om att vara yrvaken

2016-01-27 15:03  

LEDARE: Vem på ditt företag är ansvarig för digitaliseringen? It-ansvarig? Affärsutvecklare? Marknadschefen? Kommunikationschefen? Vd?

En megatrend pågår och vi försöker alla orientera oss i den digitala verkligheten. Vad kan vi tjäna på nya digitala tjänster, och förlora? Hur ändras marknaden, vilka är de nya konkurrenterna? Vad finns det för möjligheter och hot?

Att den fjärde industriella revolutionen var temat för 2016 års World Economic Forum var egentligen självklart: en sådan omvälvande teknisk förändring har såklart stor effekt på ekonomin. Ändå blev jag överraskad av organisatörernas val och tyckte det var framsynt.

Och jag är inte ensam om att inte fullt igenom tänka digitalt ännu. Investors ordförande Jacob Wallenberg sa i SvD att ”Jag hör till dem som lite yrvaket konstaterar vilka möjligheter som finns här”, och tillägger att digitaliseringen förut inte har varit en fråga för styrelsen.

Bra om den är det nu, tänker jag. Många industri- och teknikföretag arbetar förstås redan i dag med att definiera på vilket sätt exempelvis maskiner kan kopplas upp för att kommunicera med varandra och effektivisera produktionen.

Men många famlar också efter kunskap och konkretion. Näringsminister Mikael Damberg menar att svensk industri behöver vässa sin kompetens inom digitalisering. Andra industriländer, bland annat Tysklands regering, satsar ordentligt på Industri 4.0.

Nu, tre år efter Tyskland, annonserar ministern ett kunskapslyft om digitaliseringen, främst riktat till små och medelstora företag, som en del av strategin för Sveriges nyindustrialisering.

Det är välkommet och välbehövligt. Undersökningar visar att svenska företag i rätt liten utsträckning prioriterar FoU för att göra sina produktionsverktyg intelligenta.

För egen del har jag god hjälp av Ny Tekniks nyhetsbrev Digital Teknik för att försöka förstå hur digitaliseringen påverkar teknikutveckling, företag och samhälle. På www.digital-teknik.se finns mer information om nyhetsbrevet. Ett litet tips, bara.

Susanna Baltscheffsky

Mer om: Digitalisering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer