VR är industrins nya verklighet

2015-10-07 08:11  

Visst kan förstärkt och virtuell verklighet göra nytta i industriföretag. Det slår Sics-forskare fast i en ny rapport.

– Ny teknik för ar och vr går utan tvekan att använda i industrin i dag, säger Björn Löfvendahl, forskare på Sics Swedish ICT i Västerås.

Han har tillsammans med kollegan Petter Wannerberg studerat teknik för ar, augmented reality, och vr, virtual reality, på två olika typer av bolag: ABB Facts, som tillverkar och underhåller elkrafts­anläggningar runt om i värden, och Gyproc, som tillverkar gipsskivor.

Hos ABB testades ar-glasögon från svenska XM Reality för att ge expertstöd på distans. Tanken är att en kund på andra sidan jordklotet ska ta på sig glasögonen om det uppstår problem. En ­expert i Sverige kan då ge stöd och instruktioner i form av överlagrade bilder i glasögonen. I projektet testades tekniken på ABB med gott resultat.

– Användarna kände sig säkrare och vågade lösa problem som ABB annars hade behövt sända en person för att fixa, säger Björn Löfvendahl.

På Gyproc var planen att XM Realitys ar-glasögon skulle ­användas för att utbilda och stödja operatörer att ställa om produktionen mellan olika typer av gipsskivor, något som annars görs med instruktioner på papper. Men det visade sig snart att denna typ av glasögon inte skulle fungera, bland annat eftersom de stjäl för mycket av operatörernas synfält. Björn Löfvendahl tror däremot att nättare glasögon i stil med Google Glass skulle fungera bättre.

Nu ska forskarna i stället använda vr-masken Oculus Rift för att skapa en fabrikssimulator. Där ska operatörer kunna öva på att ställa om produktionen i en virtuell miljö.

Björn Löfvendahl konstaterar att en viktig slutsats av försöken är att även om en viss teknik fungerar jättebra på ett företag så är det inte självklart att det fungerar lika bra på ett annat.

– Man måste se till förutsättningarna på varje arbetsplats, säger han.

Björn Löfvendahl ser fler utmaningar för företag som vill börja jobba med förstärkta eller virtuella verkligheter. Utvecklingen inom ar och vr går fort, samtidigt som det kan ta lång tid att fatta beslut i stora bolag. Risken är då att man börjar använda ”gammal” teknik. Dessutom måste tekniken ofta integreras med befintliga system för att göra maximal nytta. Det kan kosta ­både tid och pengar.

– Men när man bygger en ny ­fabrik finns helt andra möjlig­heter att bygga in tekniken från början, säger han.

Rapporten heter Code (Competence on demand) och är framtagen av Sics tillsammans med automationsklustret Automation Region. Nu fortsätter forskarna i det nya projektet Incode, som förutom ar och vr även ska ­undersöka hur smarta ljud kan användas i industrin.

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om automation!

 

Charlotta von Schultz

Mer om: VR

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer