Innovation
Vinnova satsar på klimatsmart räls

Den statliga innovationsmyndigheten Vinnova bidrar med 4, 4 miljoner till fortsatta tester av den klimatsmarta järnvägsrälsen Rerail från Luleå.
Rälsen, som utvecklats sedan 2006 men ännu inte är färdigutvecklad, kommer under de närmaste tre åren dels att provas på Luleå tekniska universitet, dels vid en stor testanläggning i Colorado, USA.
Försöken på universitetet har pågått en tid. Rälsen har också provkörts på ett industrispår på LKAB, en kort sträcka trafikerad av vagnar som väger uppemot 600 ton.
- Det återstår en del försök innan vi bevisat att rälsen verkligen fungerar, säger Innovatören Anders Sundgren på företaget Rerail.
Det är också en del nya EU-standarder som måste uppfyllas.
Hårdare räls med borstål
Rälsen från Luleå, som är tillverkad av borstål och därför betydligt hårdare och starkare än konventionella räler, är egentligen inga kompletta järnvägsräler. Rerailrälsen är bara den översta slitytan - som snäpps eller klickas fast ovanpå den gamla utslitna rälsen.
Med en slitbana från Luleå skulle Banverket och liknande bolag dels slippa delar av den energikrävande nytillverkningen av räls, dels inte behöva byta ut gammal sliten räls; det skulle räcka att belägga den med en slityta från Rerail.
Underhållet blir billigare. Och ju mindre räls som tillverkas desto lägre blir utsläppen av koldioxid. Att tillverka ett ton järnvägsräls medför koldioxidutsläpp på två ton.
Dessutom visar tidigare tester att den nya slitbanan håller dubbelt så länge som den gamla typen.