Vinnande grepp om nya produkter hos Essve

2015-06-03 09:27  

Essves produktutveckling har flyttat hem til lhuvudkontoret i Stockholm. Det har blivit en framgång – och nu diskuteras att även ta hem produktionen från Asien.

Fästteknikföretaget Essve har tidigare låtit sina underleverantörer fått driva merparten av företagets produktutveckling.

Säljare har rest runt på mässor och köpt in skruv och annat. Leverantörerna i bland annat ­Taiwan och Kina har förbättrat produkterna efter synpunkter från Essve, men grunden har alltid varit leverantörens egen produkt.

Eftersom produkterna används i Norden uppstod dock problem av att produkterna testades i annan miljö, med annan betong och andra träslag.

Så för fyra år sedan ändrades konceptet och företaget driver numera sin egen innovationsagenda från det svenska huvudkontoret i Kista norr om Stockholm.

– Tidigare låg produktutvecklingen nära tillverkningen, nu är den i stället nära våra kunder, säger marknadschefen Mattias Sebell.

Slutkunderna finns egentligen ett steg bort – alltså inte byggvaruhandlarna utan de nordiska hantverkare som använder produkterna inom infästning, skruv, spik, lim och fog samt brandtätning.

– De berättar för oss vad de behöver och är sedan med och provar produkterna under framtagningen, säger teknikchefen Christofer Lindberg.

Hantverkarna kommer till kurslokalen som ligger precis intill testlabbet där de möter produktutvecklarna från Essve. Intensiva samtal förs, konkurrenternas skruvar testdras i labbet och när den processen är klar skickas skissen till en samarbetspartner med 3d-skrivare.

Friformning har den fördelen att någon fullständig ritning inte behövs, det räcker bra med en bild och mått.

En process som tidigare tog fyra månader klaras av på knappt en månad.

– Eftersom det tar lång tid att få produkterna godkända är den tid vi kan spara i början värdefull. Ju fortare vi kommer ut till testning desto bättre, säger Christofer Lindberg.

I labbet finns en provdragare som klarar 20 ton och visar grafer och kraft över tid. Där borras och skruvar dras i betong. De ska vara lätta att dra i och sedan sitta stenhårt.

Jonas Svensson försöker hitta den rätta balansen. Han är produktchef för tung infästning och en av de åtta anställda som nyttjar testlabbet.

– Tidigare var kostnaden 150 000 för varje skruvdesign vi skulle testa och då hade vi inte kunnat testa 14 skruvar i olika utföranden på en gång som vi gör här. Nu kostar en prototyp bara 1 000 kronor, säger Jonas Svensson och fortsätter:

– Att få en skruv godkänd och certifierad av externa testinstitut kan kosta så mycket som 1,5 miljoner och därför vill vi göra så många interna tester som möjligt för att vi känner oss säkra på att klara godkännandet.

Andra tillverkande företag som flyttat hem produktion till Sverige talar om fördelen med att komma nära sin produkt­utveckling.

Essves produktutveckling flyttade i stället ifrån produktionen och till kunderna. Men produktionen kan faktiskt komma att flyttas i samma riktning.

– Vi köper kapacitet i fabriker och märker att prisgapet mellan Sverige och Asien minskar. Det beror på valutaeffekter, att lönekostnaderna ökar snabbt i Asien och höga fraktkostnader för våra tunga produkter. En ­produkt kommer vi sannolikt att ta hem tillverkningen av, men den kan komma att följas av fler, säger Christofer Lindberg.

Provdragaren är viktig för att testa nya produkter och kunna justera och ta fram en annan prototyp.

Essve

  • Marknadsledande i Norden på infästningslösningar till bygg- och verkstadsindustrin.
  • Funnits på marknaden sedan 1970.
  • Omsätter 800 miljoner kronor.
  • Har 225 anställda och kontor i nio länder.
  • Huvudkontoret i Kista, norr om Stockholm, och centrallager i Ulricehamn.
  • Inga egna fabriker och inga egna försäljningsställen. Säljer via byggvaruhandlare.

Fredrik Karlsson

Mer om: Essve

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer