Villaägarna kräver att regeringen griper in

2012-03-21 09:55  
Stjernedal Stefan

Flera rättsprocesser pågår till följd av de enstegstätade fasaderna. Nu kräver Villaägarnas Riksförbund att regeringen griper in. -Konstruktionen är en tickande miljöbomb, säger Stefan Stjernedal, regionchef på Villaägarna.

Mängder av husägare har fått problem med fuktskador och mögel i enstegstätade fasader. Skadorna kan leda till hälsoproblem hos de boende, till exempel astma.

Nu vill Villaägarnas Riksförbund att regeringen ska agera för att mildra smällen för konsumenterna. Förbundet vill att småhusskadefonden återinrättas, att rotavdraget höjs för reparationer av enstegstätade fasader och att byggfelsförsäkringen reformeras så att den täcker så kallade utvecklingsfel.

- Det är lagstadgat att man måste ha en byggfelsförsäkring, sedan visar det sig att den inte gäller. Så där står husägaren och får inte hjälp någonstans. Det är oerhört märkligt, säger Stefan Stjernedal.

Enligt SP har mellan 10 000 och 22 000 småhus uppförts med den enstegstätade fasadmetoden. Förbundet räknar med att alla förr eller senare kommer att drabbas av fuktskador.

- Var och en som bor i vårt klimat kan räkna ut med baken att det är en tidsfråga. När det väl börjar komma in vatten så blir det problem, för vattnet kommer inte ut, säger Stefan Stjernedal.

Flera byggbolag hävdar att de har modifierat den enstegstätade konstruktionen, till exempel genom att ta bort träreglar och använda mineralull i stället för cellplast, och att den nu är säker. Men de åtgärderna tycker inte Stefan Stjernedal räcker.

- Jag tycker att man kan gå på det utslag som tingsrätten i Eksjö har, att det ska vara luftspalt, säger han.

Eksjö tingsrätt dömde nyligen ut den enstegstätade fasaden och bestämde att Myresjöhus måste betala 23 husägares reparationskostnader.

Många processer om enstegsfasader

34 fastighetsägare i Svedala stämde Myresjöhus. 23 av husägarna fick rätt mot bolaget. Domen är överklagad till hovrätten.

7 fastighetsägare i Göteborg har stämt Göteborgs Egnahems AB.

8 fastighetsägare i Malmö har stämt Das Haus.

Cirka 170 fastighetsägare i Helsingborg har stämt NCC. 73 av dessa har förlikats med byggbolaget.

19 fastighetsägare i Malmö har stämt Gar-bo Försäkring.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer