Populärteknik

Vill bli först i Europa med rymdbas: ”Ska sätta oss i en ledande position”

Renderad idéskiss på rymdbasen i Sutherland, Scotland Foto: Perfect Circle PV
Renderad idéskiss på rymdbasen i Sutherland, Scotland Foto: Perfect Circle PV

Först Italien och nu Storbritannien. Kampen om att bli ett värdland för rymdturister hårdnar. Nu kliver brittiska regeringen in och säger att man ska bygga en rymdbas i Skottland.

Publicerad

Från Storbritannien haglar det industrinyheter i sommarvärmen. På kort tid har man från regeringshåll annonserat att flyget och rymden är två viktiga sektorer. Dels i form av att man nu drar igång ett projekt om att på egen hand (men gärna med partners) ska utveckla ett stridsflyg – samt att man nu drar igång etableringen av flera rymdbaser.

– Vi vill att Storbritannien blir det första landet i Europa som skjuter upp satelliter som en del av vår industristrategi. Vår blomstrande rymdindustri, forskning och leverantörskedja av rymdteknik ska sätta Storbritannien i en ledande position när det gäller att utveckla både vertikala och horisontella uppskjutningar, säger näringsminister Greg Clark.

Huvudspåret blir att till en början bygga den första europeiska rymdbasen på A’Mhoine-halvön i Skottland. Platsen är i dag avlägsen träskmark, men förhoppningarna är att det snart ska bli centrum i en blomstrande industri.

I ett första steg kommer man sponsra bygget av en mindre startplatta där beprövad samt innovativ raketteknik ska användas.

En av de som kommer att vara med i projektet är Lockheed Martin som planerar att använda dotterbolaget Rocket Labs Electron Rocket på den skotska basen. Därtill ska den amerikanska industrijätten även utveckla en större raket.

Vill bygga flera rymdbaser

Utöver denna planerar landet även att bygga rymdbaser på flera ställen. I projektet är motsvarande 25 miljoner kronor vikta åt att försöka identifiera passande platser där Cornwall, Argyll samt Wales är tänkbara.

Enligt beräkningar från den brittiska rymdmyndigheten kommer satellituppskjutningsbranschen vara värd motsvarande 44 miljarder kronor de kommande tio åren. Därför är målet att få basen i Skottland fullt funktionell i början av nästa årtionde.

Det märks att rymden börjar komma allt närmare – och att flera europeiska länder vill ta del av den framtida industrin. Virgin Galactic har nyligen skrivit avtal om att använda flygplatsen mellan Taranto och Grottaglie för sina kommersiella rymdfärder.

I Sverige försökte tidigare företaget Spaceport Sweden att få till stånd en rymdbas. Men trots högtflygande ambitioner har det inte blivit mycket av en nytt rymdmecka i norra delen av landet. Däremot har Esrange fått stöd av svenska regeringen för att uppgraderas – dock är inte målet att börja flyga turister, utan att skicka upp satelliter.

– Esrange moderniseras och en uppgradering för att bygga en testbädd för raketteknik ska övervägas. En sådan kan i nästa steg utvecklas för att möjliggöra uppskjutningar av framför allt mindre satelliter i omloppsbana runt jorden, sade Helene Hellmark Knutsson (S) under en pressträff på Rymdstyrelsen i maj.