”Vi vill få 10 miljoner e-medborgare”

2015-10-27 05:00  
Taavi Kotka Foto: MKM

Estland vill växa elektroniskt. Om tio år ska landets 1,3 miljoner fysiska medborgare ha fått sällskap av 10 miljoner virtuella e-medborgare.

Det är planen för Taavi Kotka, som fungerar som hela landets it-chef med uppdraget att skapa välfärd för medborgarna med hjälp av digital teknik. Estland har i över tio års tid gett medborgarna tillgång till digitala id-kort, och framhålls ofta som ett föredöme när det gäller digitalisering.

– Om du kommer med ett pappersavtal till någon i Estland så tror de att det är fuffens på gång, säger Taavi Kotka.

Nu vill han och den estniska regeringen ta den inhemska digitala infrastrukturen och göra den tillgänglig för vem som helst på nätet med hjälp av ett elektroniskt medborgarskap. Förhoppningen är att det ska få företag att registrera sig i Estland för att till exempel få fäste inom EU. Det ska i sin tur leda till nya marknader för estniska tjänsteföretag.

Läs mer:

Läs mer: Så blev jag virtuell estländare

– Vi driver det här som en startup och har kanske inte hela affärsmodellen klar. Vi vet inte exakt hur det kommer att användas, säger Taavi Kotka.

Projektet inleddes i en betafas i december förra året och sedan i maj är det möjligt att få en elektronisk identitet på estniska ambassader runt om i världen. Hittills har cirka 6 000 nya medborgare skapats elektroniskt.

Taavi Kotka menar att intresset är stort, också från andra länder som vill ge ut elektroniska medborgarskap. Som exempel nämner han Nederländerna och Dubai som är på gång med egna liknande projekt.

Han erkänner att siffran 10 miljoner är tagen ur luften.

– Vi behövde ett högt satt mål att sikta på, annars skulle ingen lyssna. Om vi lyckas dubbla antalet bildade företag i Estland från dagens 70 000 är jag nöjd, säger han.

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Jonas Ryberg

Mer om: Estland

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer