”Vi behöver folk, gärna från Sony”

2015-04-24 05:30  
”Många kunder ser vår grafdatabas som sitt hemliga vapen”, säger Johan Svensson, teknisk chef och en av grundarna av Neo Technology. Foto: Daniel Nilsson

Malmöföretaget Neo Technology tog nyss in 170 miljoner kronor för att växa snabbare. Bolaget hoppas vara 1 000 anställda i Skåne inom fem år.

Efter Sonys varsel blir det lättare för Neo Technology att öka verksamheten i Malmö. Ambitionen är att dubblera antalet utvecklare både i år och nästa.

Av bolagets 100 anställda, finns 35 utvecklare varav 20 i Malmö. Huvudkontoret ligger sedan några år i Silicon Valley, men där finns endast försäljning och marknadsföring – ingen utveckling.

– Därför att kostnaderna där är väsentligt högre, liksom konkurrensen om kompetent personal, säger Johan Svensson, teknisk chef och en av grundarna av bolaget.

Neos grafdatabas Neo4j gör hanteringen av stora mängder snabbare och enklare.

Bland bolagets kunder märks varuhuskedjan Walmart, som använder databasen för att bättre förstå sambandet mellan sina nätkunder och deras val av produkter. Flera Fortune 500-företag finns med på kundlistan.

– Men många kunder vill inte att vi ska avslöja att de väljer den här vägen. De ser vår lösning som sitt hemliga vapen, säger Johan Svensson.

På Malmö-kontoret finns anställda från många delar av världen. Bland annat från Nya Zeeland och Ukraina. Flera pendlar också från Köpenhamn.

Men nu behöver Neo Technology mer folk. Därför tog bolaget in 175 miljoner kronor i riskkapital i januari.

Grafdatabasen ska integreras med andra relationsdatabaser och ska kunna distribueras till ännu fler maskiner än i dag.

– För det krävs enorma insatser. Vi behöver folk som kan jobba med algoritmer, och klara parallellprogrammering på allra högsta nivå, säger Johan Svensson.

Han är övertygad om att bolaget skulle kunna ha nytta av många av Sonys ingenjörer, som jobbat med operativsystem och databaser.

Magnus Vejlstrup, ansvarig för utvecklingsteamet i Malmö, ser en strukturförändring i regionen.

– Några giganter försvinner, men vi siktar på att bli en av de nya. Inom fem år kan vi säkert ha uppemot 1 000 anställda här i regionen, och flera tusen globalt. Det hänger på hur mycket kompetent personal vi får tag på, säger han.

Neo Technology

Ort: Huvudkontor i Silicon Valley, utveckling i Malmö.

Gör: Grafdatabas, som analyserar stora datamängder i realtid.

Startår: 2007.

Omsättning 2014: Ca 77 mkr.

Vinst: Nej.

Anställda: 100.

Riskkapital: Ca 400 mkr (45 musd) från Fidelity, Sunstone, Conor, Creandum och Dawn Capital.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer