Vetenskapens Zlatan tänkte större än boxen

2015-09-17 08:40  
Baltzar von Platen Foto: Wikimedia

Superstjärnan som skolkade och provocerade nådde framgång, med sin uppfinning av ett kylskåp.

Född i Malmö. Från familj med invandrarbakgrund. Kontroversiell redan vid sitt genombrott. Sedan en rad succéer. Berömmelsen spred sig. Han var en superstjärna men blev aldrig av med de tuffaste kritikerna. Och han visste att provocera.

Jag talar förstås om – Baltzar von Platen.

Han hade svårt att anpassa sig till gängse regler och ramar. Vid Lunds universitet fann han som student ett helt egenhändigt skapat bevis för Carnots ekvation. Men professorn uppskattade inte den unge studentens nytänkande. Han höll sig inte inom termodynamikens ramar och underkändes.

Företagsledningar lägger i dag ansenliga summor på kreativitetsövningar. De säger att vi ska tänka utanför boxen och att taket är högt. Men det finns alltid en ny box som man absolut inte får tänka utanför och hur högt det är till tak vet man när någon slagit i det.

Baltzar von Platen testade boxen och taket. Han passerade gränsen men uträttade också stordåd.

På Kungliga Tekniska högskolan gick det nämligen bättre, även om närvaron vid föreläsningarna var sisådär. I stället ägnade han och studiekamraten Carl Munters sig åt uppfinnande. De ville konstruera en kylapparat utan rörliga delar. Uppsatsen godkändes, deras patentansökan likaså.

Kylskåpet blev en världssuccé som de senare utvecklade vidare åt Electrolux och som möjliggjorde företagets snabba expansion.

Baltzar von Platens uppfinningar la också grunden till att Asea lyckades framställa världens första konstgjorda diamant 1953. Genombrottet betydde mycket för Asea som företag och Sverige som land. Diamantproduktionen har pågått sedan dess, även om nedläggningen av fabriken i Robertsfors nu är beslutad.

En sömnlös natt uppfann han även en termostat till vattenburna element.

De lysande idéerna avlöste varandra.

Men fritänkandet gick överstyr. Han påstod att han kunde tala med andar. Och i slutet av sin karriär lämnade han in en patentansökan på en evighetsmaskin som skulle lösa alla energiproblem.

Återigen hade han trotsat termodynamikens grundregler. Han menade helt enkelt att den andra huvudsatsen inte var helt allmängiltig och att en värmemotor som tar värme och kyls av samma medium är möjlig.

Det finns gränser även för en superstjärna och nu fick han veta att de passerats. Hans föreslagna prototyp som skulle ha kostat 40 miljoner kronor byggdes aldrig.

Uttrycket att ”tänka utanför boxen” var ännu inte uppfunnit men det var vad Baltzar von Platen gjorde, trots riskerna. Han äventyrade sitt rykte och mottog hån, spott och spe för att tänja gränserna.

Så är han också en av våra största uppfinnare genom tiderna. En vetenskapens Zlatan med innovationer som har gett affärer åt storföretag som Asea, numera ABB, och Electrolux och gynnat landet Sverige.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Om krönikören

Fredrik Karlsson är redaktör för Ny Teknik Automation och Teknikhistoria.

Kommentera och diskutera denna krönika på nyteknik.se/kronikor.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer