Vem behöver dumma smarta klockor i dag?

2015-10-28 09:50  

KRÖNIKA. Smarta klockor kommer att slå stort, det är jag säker på. Men inte nu.

Hajpen har varit hård de senaste åren och jag har själv längtat efter ett smart armbandsur värt att köpa. Jag har fingrat på dem i butiker, testat vänners och läst varenda recension av en ny Pebble, Apple Watch, Moto 360, LG Urbane och Samsung Gear i hopp om att jag en dag ska finna en med oemotståndlig funktionalitet. Förgäves.

Jag älskar klockor. De behöver inte ens vara dyra, jag gillar att bara ha något fint runt handleden som jag kan snegla på då och då. Att den visar tiden är mest en bonus, liksom glädjen i precisionshantverket i mekaniska ur. Dagens smarta klockor kan förstås inte konkurrera på den fronten.

Men att de saknar mekanisk charm hade kunnat vägas upp av skärmarnas flexibilitet. Problemet är förstås att skärmarna sällan är på. Dessutom är utbudet så litet att chansen att hitta den där klockan som passar just dig är minimal.

Samsung har experimenterat mest av alla med olika former och operativsystem, och gradvis har deras klockor blivit bättre. Den senaste, Gear S2, med roterande boett, är den snofsigaste smarta klockan hittills – ett faktum som understryker hur långt det är kvar till att den ska vara lika oumbärlig som en smart mobil, eller åtminstone lika åtråvärd som en surfplatta. Apple Watch har förvisso sålt i några miljoner exemplar, men låt oss vara ärliga: det har den gjort på varumärkeslojalitet, inte funktionalitet.

Grundproblemet med smarta klockor kommer att ta tid att åtgärda. Det är nämligen inte den korta batteritiden, svaga processorkraften eller kosmetiska tillkortakommanden, utan den lilla skärmen. Ingenjörernas envisa försöka att miniatyrisera en mobiltelefon och sätta den på vår arm påminner mest av allt om de medeltida munkarnas futila uträkningar av hur många änglar som borde få plats på ett nålshuvud.

Skärmens pyttighet går att hantera, men inte genom ännu fler pixlar. Vad som krävs är kontextmedvetenhet. Google vet det och jobbar i rätt riktning med Google Now i Android Gear, men här krävs mer än vältajmade notifikationer.

När klockan vet exakt var den befinner sig i tid och rum samt vad bilen, tv:n, spisen, musikanläggningen och du själv sysslar med, då kan den skala bort alla överflödiga element och förvandla sig till just det du i stunden behöver.

Jag kommer aldrig att vara intresserad av att pilla mig in i en meny för att sänka tv-volymen eller släcka lamporna. När jag tittar på tv ska klockan veta det, jag ska inte ens behöva titta på den utan bara dra fingret nedåt längs skärmen för att sänka volymen. När jag lagt mig i sängen på kvällen och det enda jag vill är att släcka alla lampor i huset så ska klockan förvandla sig till en stor fet knapp som gör just det.

Den smarta klockan är med andra ord den perfekta kontrollcentralen för framtidens ”sakernas internet”, och som sådan kommer den att slå på allvar. Men det är en bra bit dit, ty den mörka hemligheten är att dagens smarta klockor i själva verket är ganska dumma.

Sam Sundberg

Mer om: Smart klocka

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer