Varning för den digitala klyftan

2016-02-12 14:04  

LEDARE. Digitalisering riskerar att bli ytterligare en klyfta mellan fattiga och rika.

Nyligen har Ny Teknik berättat om teknikutvecklingen i Sydafrika. Om solrevolutionen, hur det sjunkande priset på sol och vind har satt fart på utbyggnaden av förnybar energi; Om hur lokala elnät, mikronät, byggs för att tillverkningsindustrin vill ha säker och avbrottsfri elförsörjning och om hur företag i länder utan fast telefon har utvecklat en rik flora av mobila tjänster. Och att den afrikanska operatörsjätten MTN ligger långt fram för att koppla upp prylar, ”internet of things”.

För den som inte hängt med i mobilutvecklingen i Afrika kanske det överraskar att ett afrikanskt bolag ligger i teknikutvecklingens framkant.

De tre reportagen, av reportrarna Helen Ahlbom, Marie Alpman och Charlotta von Schultz, inger hopp. Utvecklingsländer kan ta till sig teknik efter behov och pris, och måste inte göra på exakt samma sätt som i de rikare länderna. Att delvis hoppa över ett landsomfattande telefon- eller elnät är två exempel. Att förse hushåll med solel och spara de stora kraftverken till industrins behov kan vara ett annat.

Men som så ofta ger statistik en nyktrare syn på sakernas tillstånd.

Nästan 60 procent av jordens 7,4 miljarder invånare saknar tillgång till internet. Två miljarder använder inte mobiltelefon och nästan en halv miljard lever i områden där det inte ens finns mobilnät. Världsbanken varnar för utvecklingen i sin senaste World Development Report.

Samtidigt är det enklare än någonsin för företag och personer i fattigare länder att nå en stor marknad och kommunicera med sina kunder. Internetbaserad utbildning kan ge kunskapslyft. Digitaliseringen kan få ekonomier att växa snabbt, och sociala medier kan skapa samhörighet över nationsgränser som aldrig förr.

Potentialen är stor, men risken också överhängande att länder som redan är på efterkälken drabbas, att digitaliseringen blir en ny klyfta mellan fattiga och rika.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Susanna Baltscheffsky

Mer om: Digitalisering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer