Varnar innan glaset spricker

2010-05-05 12:05  
Sprickan i fasadglaset upptäcks av sensorn som monteras i laminatet mellan två glasskivor. Foto: Fraunhofer ISC

Små för ögat osynliga sprickor i glasfasader kan växa till så att glaset blir direkt farligt. Men sensorer kan varna i tid.

Fasadglas i byggkonstruktioner ger utrymme för spännande arkitektur. Men glaset måste inspekteras så att glasskivorna inte spricker och förvandlas till livsfarliga giljotiner för dem som vistas i närheten.

Tyska Fraunhoferinstitutet har utvecklat piezoelektriska sensor-aktuatorer, som kan monteras i glasrutor redan när de tillverkas. Fyra sensorer monteras per kvadratmeter glasyta.

De fungerar så att en ultraljudssignal skickas ut från en aktuator och registrerar av de övriga sensorerna. Så länge signalen uppfattas konstant är glaset felfritt, sker någon förändring är det ett tecken på en spricka i glaset.

Sådana sprickor kan ha orsakats under tillverkningen eller vid transporten till bygget, men är till en början så små att de inte upptäcks med blotta ögat. Påverkade av skiftande temperaturer växer sprickorna till sig, och kan så småningom bli farligt stora.

Sensorerna är inte större än 15 x 15 x 0,5 mm, och kan monteras i laminatskiktet i glasrutan redan vid tillverkningen. Sensorerna ansluts till ett centralt larmsystem i byggnaden. Är sprickorna tillräckligt stora för att avslöjas redan innan de monteras på huset är det möjligt med tekniken, påpekar Bernhard Brunner, projektledare vid Fraunhoferinstitutets avdelning för silikatforskning.

Sensortekniken kan inte bara användas som varningssystem för sprickor, det kan även kopplas ihop med temperatur och ljussensorer för att styra enstaka persienner och därmed styra klimatet i byggnaden ner till rumsnivå.

Prototyper på glassensorerna kommer att ställas ut på mässan Sensor och test i Nürnberg mellan 18 och 20 maj.

Håkan Abrahamson

Mer om: Sensor Glasfasad

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer