Vardagsrummets återkomst

2013-08-01 09:17  
Foto: Ofcom.

Fenomenet från 50-talet är tillbaka. Men beteendet ser annorlunda, till följd av ny teknik.

91 procent av alla vuxna tittar på hushållets tv minst en gång i veckan. 2002 var motsvarande siffra 88 procent. Det visar en ny undersökning från den brittiska kommunikationsmyndigheten Ofcom.

I studien, som tillfrågat 3700 britter över 16 år, framkommer även att familjer i dag i allt större utsträckning tillsammans samlas framför tv:n. Fenomenet är inget nytt, på 1950-talet när tv:n introducerades samlades familjerna framför hushållets enda skärm, en trend som nu växer sig starkare, fast i modern tappning.

Den stora skillnaden är att familjemedlemmar är uppkopplade till andra enheter och multitaskar under samkvämet i vardagsrummet.

Teknologin separerar alltså inte familjen, vilket det finns de som påstått, utan för den samman.

- Det finns ett stort antal faktorer som bidrar till ett sådant beteende. I dag tittar vi på större och bättre tv-anläggningar. Mängden uppkopplade enheter ökar, som smarta telefoner och surfplattor. Vi går i dag in i vardagsrummet med våra enheter som erbjuder en mängd aktiviteter under tiden vi tittar på tv, säger Jane Rumble, Ofcoms chefsanalytiker, till BBC.

Hälften av de tillfrågade i undersökningen uppgav att de gör något annat när de tittar på tv som att prata i telefon, sms:a, besöka sociala nätverk eller titta på något annat innehåll som hemsidor eller Youtube. 

Läs hela rapporten här.

Sitter tillsammans - agerar själva

91 procent tittar på hushållets tv varje vecka.

49 procent använder sin smarta telefon eller surfplatta när de tittar.

25 procent delar vad de tittar på via telefonen (16 procent), sms (17 procent) och sociala nätverk (11 procent).  

Källa: Ofcom

Jonas Melzer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer