Vår tids öppna verkstad kommer till Sverige

2012-12-19 15:38  
Lars Sjögreen, Daniel Sjöstrand, Erik, Cederberg, Filippa Malmegård, Axel Svensson. Delar av styrelsen i föreningen Stockholm Makerspace. Foto: Stockholm Makerspace

Stockholm Makerspace – det är namnet på ett slags öppen verkstad som snart slår upp portarna i Sverige, och samtidigt del i en internationell nytändning kring gemensamt mekande.

Efter en månads kampanj med gräsrotsfinansiering har föreningen Stockholm Makerspace dragit in 106 000 kronor. Dessutom får föreningen 75 000 kronor i bidrag av Vinnova.

Planen är att bygga ett slags öppen verkstad där medlemmar kan träffas, byta idéer och använda maskiner och verktyg för att bygga saker.

Kampanjen som avslutades för några timmar sedan firas vid ett öppet möte i kväll då grundarna också hoppas kunna skapa en dialog runt detaljerna i den kommande verkstaden.

– Det är så vi vill att föreningen ska fungera, inte att styrelsen ska bestämma, säger Axel Svensson, en av grundarna.

Huvuddragen är dock klara. Föreningen söker en oöm lokal i Stockholms innerstad på 100 till 200 kvadratmeter, med god ventilation och möjlighet att arbeta med maskiner utan att störa grannar.

Planen är att det ska finnas utrustning som cnc-fräs, borr, svarv, laserskärare, lödstation och svets. Och framförallt 3d-skrivare.

– Vi har flera 3d-skrivare som väntar på att få komma in, som medlemmar vill låna ut, säger Axel Svensson.

Just 3d-skrivarna tycks nästan vara en symbol för den starka trenden med vad som kallas makerspaces eller hackerspaces – en trend som fått namnet Maker Movement.

På sajten Hackerspaces.com finns närmare 500 ställen i världen listade, varav en hel del dock är fokuserade enbart på datoranvändning. Ett hundratal finns i Shanghai som gjort en riktad satsning på fenomenet.

Man kan fråga sig vad som är nytt i förhållande till gemensamma verkstäder där entusiaster mekat med bilar, motorcyklar och annat sedan flera decennier.

En del är de nya 3d-skrivarna samt inslaget av elektronik, bland annat genom "arduino" – en viktig öppen plattform för hård- och mjukvara.

Ytterligare en förklaring är att unga gör-det-självare i ett par decennier främst varit programmerare och hackare som suttit vid en dator, utan att göra något man kan ta på.

– Man kan kalla det för gröna vågen två, att man vill jobba mer med händerna igen och blir nöjd när man gör något. Det känns bättre än att bara sitta på jobbet vid datorn åtta timmar dagen, och inte se någonting man gjort, säger Axel Svensson.

–  Gemenskapen är också viktig, att man vill utveckla sig själv och andra. Man jobbar gränsöverskridande tillsammans med olika kunskaper, och gör saker som kanske inte blivit av om man inte träffats.

Föreningen är inte först i Sverige. Sedan tidigare finns en liknande förening i Malmö – Forskningsavdelningen, med en lokal som kallas Fabriken. Och det var också den som födde fröet när några deltagare på sajten Elektronikforumet började diskutera om att starta en motsvarighet i Stockholm.

Därifrån växte tankarna och i juni 2012 hölls ett första möte på Kulturhuset, med ett trettiotal personer. Och nu är alltså nästa steg att skaffa en lokal och flytta in.

–  Om vi inte är igång inom tre månader känns det som ett misslyckande, säger Axel Svensson.

Stockholm Makerspace

Ideell förening med mål att skaffa en lokal där medlemmar gemensamt kan använda utrustning för att konstruera och bygga saker.

Planen är att ta ut en medlemsavgift på omkring 300 kronor per år, och ungefär lika mycket per månad när man vill använda lokalen och utrustningen.

Del av en internationell trend som kallas Maker Movement, där användning av 3d-skrivare och öppna elektronikplattformar är viktiga inslag.

www.makerspace.se

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer