Vår sexrevolution är digital

2015-09-02 12:10  

KRÖNIKA. Dejtingappen Tinder är för 2010-talet vad p-piller var för 1960-talets sexuella revolution. Det menar Sam Sundberg i sin krönika.

En kompis körde nyligen upp sin mobil i nyllet på mig och började bläddra igenom bilder på kvinnor.

– Vad tycker du om den här? Alltså visst är hon jättefin? Men jag vet inte, hon är så på, messar hela tiden...

Han bläddrade vidare, stannade upp vid några av de vackraste kvinnorna, lättklädda, välklädda, söta, eleganta – ett kartotek över attraktiva kvinnor i åldern 20+. Han ville ha min åsikt, å ena sidan stolt, å andra sidan bekymrad över alla dessa damer som ansatte honom från olika håll.

Problemet var detta: Han hade precis vunnit ett prestigefyllt pris, och omedelbart skrutit om det på sin Tinderprofil. Sedan dess var han översvämmad av snyggingar. Alla ville träffa honom. Helst i kväll.

I sommar firade min fru och jag vår nionde bröllopsdag. Under den korta tid som förflutit sedan dess har internet ställt mina gamla idéer om hur en romans ska se ut på ända. Åtskilliga vänner har gift sig och skaffat barn efter att ha mötts på nätet. Andra har legat runt som dvärgschimpanser på Viagra tack vare tjänster som Spraydate, Happy Pancake och Tinder. Med den sistnämnda appen har nu den gradvisa evolutionen tippat över i något direkt omstörtande. Fenomenet kärlek har, som de säger i Silicon Valley, blivit ”disruptat” av digitala entreprenörer.

Septembernumret av Vanity Fair innehåller ett fascinerande reportage om Tinderkulturen på Manhattan. Huvudpersonerna i reportaget är unga karriärister utan tid för kärleksrelationer. De har heller inget behov av sådana, ty genom att swajpa runt i Tinder-appen hittar de tre fyra sexpartner i veckan som inte heller de är intresserade av något mer än engångsgos.

Man skulle kunna säga att Tinder är för 2010-talet vad p-pillret var för 1960-talet. Men många forskare ser onlinedejtingen som en än mer djupgående förändring av våra romantiska vanor. En av dem, som uttalar sig i Vanity Fair-reportaget, slår fast att internet drivit fram den största förändringen i våra fortplantningsbeteenden sedan jordbruksrevolutionen för fyratusen år sedan, alltså den som ledde till att vi slog oss ner på ett ställe och blev kvar där, vilket gjorde det monogama äktenskapet till en grej.

Vi är med andra ord mitt uppe i en sexuell revolution, med digital teknik som katalysator. Men när min vän kräset swajpar runt bland tänkbara Tinderpartners kan jag inte skaka av mig känslan av att det snarare liknar jakten efter en ny golvlampa på Blocket än det där nerviga ögonblicket då man sätter allt på spel och blottar sitt hjärta för någon man inte kan sluta tänka på.

Det är då det slår mig att jag har väntat på det här i många år. Inte en app som fixar ligg åt mig alltså, utan en digital innovation som inte bara gör mig nyfiken och imponerad, utan är så omvälvande att den får mig att känna mig akut uråldrig. Tinder och liknande appar förändrar i grunden vad det innebär att leta en partner, att bli kär och att fortplanta sig. Av bara farten förvandlar de oss gammaldags romantiker, med våra ålderdomliga vanor att bli handlöst förälskade i människor vi aldrig sett i badkläder på högupplösta mobilskärmar, till dinosaurier.

 

Sam Sundberg

Mer om: Krönika

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer