Var går gränsen för övervakning?

2014-09-03 07:13  
Susanna Baltscheffsky, chefredaktör på Ny Teknik.

LEDARE. För tredje veckan tar Ny Teknik upp en valfråga med bäring på teknik, och som inte bevakas av andra medier inför valet. Vi har valt att granska hur riksdagspartierna förhåller sig till underrättelseinhämtning och massövervakning.

Det senaste året har på ett dramatiskt sätt visat hur svår frågan är. Å ena sidan har amerikanen Edward Snowden avslöjat hur långt amerikanska underrättelsetjänsten NSA går för att inhämta information. Exempelvis att vanliga medborgare enkelt och fortlöpande avlyssnas, när de använder bland annat Facebook och Google eller sin mobiltelefon.

Å andra sidan är situationen i sydöstra Ukraina både olustig och oroande. EU skärper sina ekonomiska sanktioner mot Ryssland. Putin uppviglar sina medborgare mot ukrainska folket och mot EU.

Rysslands aggression mot Ukraina ställer frågan om informationsinhämtning på sin spets. Spänningen mellan Ryssland och EU ökar. En skicklig underrättelsetjänst i Sverige känns mer angelägen än på länge.

Frågan är hur information för rikets säkerhet kan hämtas in utan att enskilda medborgares kommunikation registreras och lagras på ett omotiverat – eller olagligt – sätt.

Ett lugnande besked brukar vara att FRA följer lagen och att den svenska lagstiftningen innehåller ett starkt skydd för enskilda medborgare.

Men det finns flera exempel på att FRA har tänjt på gränserna i redan töjbara paragrafer. Så sent som för ett år sedan berättade Ny Teknik om FRA:s nya skyddssystem mot dataintrång, TDV. Det skyddar myndigheter mot it-angrepp, men bygger på informationsinsamling om personer som har varit i kontakt med myndigheten.

De uppgifterna kan FRA byta med andra länder. Samtidigt är det en grundlagsskyddad rättighet att kontakta myndigheter anonymt.

Datainspektionen har anmärkt på FRA för att de inte följer lagen vid hantering av personuppgifter i det här fallet. Även i andra fall har FRA testat gränserna.

Tycker riksdagspolitikerna att de har tillräcklig insyn i FRA:s verksamhet? Läs deras svar på sid 4–5 i den här veckans nummer av Ny Teknik.

Susanna Baltscheffsky

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer