Karriär

Var fjärde kvinnlig ingenjör diskrimineras

Mindre utrymme och möjlighet att prata på möten, lägre lön och kolleger som talar nedlåtande till dem är vanliga former för könsdiskriminering, visar studiens resultat. Foto: All Over Press
Peter Larsson, samhällspolitisk direktör Sveriges Ingenjörer.

Mer än var fjärde kvinnlig ingenjör har känt sig diskriminerad på sin arbetsplats på grund av sitt kön. ”Fullständigt oacceptabelt och lite chockerande”, säger Peter Larsson på Sveriges Ingenjörer. Bland männen är det en av hundra som känt sig diskriminerad.

Publicerad

Siffrorna om diskriminering kommer från en ny rapport från undersökningsföretaget Novus, som bygger på telefonintervjuer om jämställdhetsfrågor med 500 yrkesverksamma ingenjörer. Rapporten är beställd av ingenjörsföretaget Projektengagemang.

På högskolorna är fortfarande bara var fjärde ingenjörsstudent kvinna. Det beror dock inte på könsdiskriminering under utbildningen. 89 procent av de tillfrågade svarade att de inte upplevt någon skillnad alls i lärarnas behandling av studenterna på grund av kön, och ungefär lika många män som kvinnor upplevde att det andra könet diskriminerades lika mycket som det egna.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här