Välkommen till Sveriges smartaste hem

2015-10-26 05:00  

Segraren i Ny Tekniks tävling Sveriges smartaste hem finns på Öland. Följ med hem till Erik Johansson som styr allt från dörrlås till golvvärme – utan att tekniken tar över.

Från utsidan ser den vita trävillan inte särskilt ovanlig ut. Men redan vid ytterdörren märks det att huset inte är som andra. Erik Johansson öppnar det motoriserade låset med en ”tagg”. Inne i hallen säger samtidigt en röst: ”Välkommen hem Erik.”

– Röstsyntesen är hämtad från en talande hiss, säger Erik Johansson som arbetar som hisstekniker.

Det smarta hemsystemet har han jobbat med på fritiden sedan familjen med fru och två döttrar köpte huset för fem år sedan. Efter ”halvdana” smarta hemlösningar i det förra huset bestämde han sig för att gå grundligt till väga den här gången.

Resultatet har imponerat på juryn i Ny Tekniks smarta-hem tävling. De motiverar segern med att Erik Johansson ”förvandlat ett gammalt hus till ett smart hem där tekniken integrerats på ett kostnadseffektivt och uppfinningsrikt sätt”.

– Väldigt kul! Det visar att jag är på rätt spår. Även om de flesta som kommer hit blir väldigt intresserade så finns det ju en och annan som idiotförklarat mig, säger Erik Johansson med ett leende.

För att förklara hur allt fungerar halar han fram mobilen och visar husets app som han gjort själv. De olika våningsplanen visas i en 3d-modell.

– Det måste vara enkelt, förklarar Erik Johansson och pekar på köket.

På bilden i appen syns vilka lampor som är tända. Belysningen kan dras på och av med reglage på skärmen. Här visas även status på golvvärmen och temperaturen i rummet, i kylen och i frysen.

– Nu startar jag köksfläkten.

Erik Johansson trycker på skärmen och från köket hörs hur fläkten drar i gång. Med en annan knapp stängs allt av. Ett nytt tryck och alla lampor återgår till den inställning de hade tidigare.

Med appen kan han också slå på radion eller musik. Ljudsystemet kan spela olika musik i olika rum. Han kan se var i programmet som tvättmaskinen och torktumlaren är och beställa ett sms när är klara. Även låsen till ytterdörrarna kan styras med appen. Praktiskt när Erik sitter i bilen och undrar om han låst dörren.

Huset kan också övervakas och styras från flera stora pekskärmar. En sitter i hallen direkt när man kliver in i huset. I varje rum sitter dessutom styrpaneler och knappsatser som Erik Johansson byggt själv för att passa in i huset som är från 1890.

Ir-detektorer både inne och ute håller koll på om någon är i närheten.

– Det använder jag för att styra belysningen. Alla lampor släcks till exempel om ingen varit i ett rum de senaste 30 minuterna.

I varje stund vet systemet vad som händer i huset. Öppnas ett fönster ser det till att den vattenburna golvvärmen, som styrs individuellt i varje rum, inte rusar i väg.

Möjligheterna att programmera olika ”scenarier” är i princip oändliga. Men Erik Johansson förklarar att han är försiktig och inte använder så många just nu. Ett som används är ”städa” som ger full belysning i hela huset, ett annat scenario är ”god natt”. Då släcks alla lampor och larmet aktiveras.

– Om man automatiserar för mycket är det lätt att olika scenarier krockar med varandra, säger Erik Johansson.

Han har till exempel testat att sänka värmen under dagtid, men funnit att det inte lönar sig. Värmen sänker han bara om familjen är borta mer än ett dygn.

Vare sig han är hemma eller borta är det en trygghet att veta att allt rullar som det ska. Händer det något oväntat får Erik Johansson ett larm. För att demonstrera går han ner i källaren och slår av en av jordfelsbrytarna. Både på skärmarna och i mobilen kommer ett meddelande om vilken det är som löst ut.

Även brandvarnarna är uppkopplade. Går larmet vet Erik Johansson direkt i vilket rum. Samtidigt tänds alla lampor i hela huset, skärmarna lyser upp och där står till och med var familjen ska samlas.

Erik Johanssons smarta hem är ett projekt som aldrig tar slut. Det är bara en tidsfråga tills det kommer upp solceller på taket kopplade till ett batteri i källaren.

En annan idé som han jobbar med är att använda mobiltelefonernas så kallade macadress för att lokalisera personer i huset. Genom att placera små wifi-enheter i varje rum kan han spåra mobilerna och anpassa till exempel belysningen och vad som visas på de olika skärmarna. Men han är noga med att tekniken inte får ta över.

– Den ska finnas i bakgrunden, så jag kan göra det jag vill, men systemet ska inte styra mig.

Läs mer om tävlingen på nyteknik.se/sverigessmartastehem

”Självstyrande system till en rimlig kostnad”

Juryns motivering: ”Erik Johansson har förvandlat ett gammalt hus till ett smart hem där tekniken integrerats på ett kostnadseffektivt och uppfinningsrikt sätt. Det är en komplett och sammanhållen lösning där användaren är i fokus. Väl genomtänkta tekniska val har resulterat i ett självstyrande system till en rimlig kostnad.”

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer