Uppsalas vatten förorenat i 15 år

2015-09-16 13:31  
Foto: Christine Olsson / SCANPIX /TT

Dricksvattnet i Uppsala har varit förorenat av giftiga perfluorerade ämnen i minst 15 år. Det visar en kartläggning av Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket har undersökt blodprov från förstagångsmammor i Uppsala mellan 1996 och 2011. Resultaten visar att bara vissa delar av Uppsala har fått det förorenade dricksvattnet.

Mammor som har bott i områden med förorenat vatten hade ungefär dubbelt så höga halter av perfluorhexansulfonat och perfluorbutansulfonat jämfört med mammor från andra områden. Halterna i blodet var dock relativt låga, enligt Livsmedelsverket.

För perfluoroktansulfonat, PFOS, hittades inget samband mellan bostadsområde och halt i blodet trots att ämnet har funnits i dricksvattnet. För PFOS verkar därmed andra källor, till exempel kläder, möbelmaterial eller mat, vara viktigare än dricksvattnet.

I slutet av undersökningsperioden låg halterna av perfluorerade ämnen i det förorenade dricksvattnet strax över åtgärdsgränsen på 90 nanogram per liter. Det är en gräns som Livsmedelsverket har tagit fram för att skydda konsumenter från att få i sig höga halter av ämnena. Gränsen innebär att vattenverken snarast bör vidta åtgärder om halten överskrids.

När föroreningarna i vattnet i Uppsala upptäcktes i juli 2012 stängde Uppsala Vatten av de förorenade brunnarna. Livsmedelsverket kommer att fortsätta att följa blodhalterna av perfluorerade ämnen hos förstagångsmammor i Uppsala.

Perfluorerade ämnen har förorenat dricksvattnet på flera platser i landet.  Övningar med brandsläckningsskum tros vara orsaken. Värst drabbat är Kallinge i Blekinge.

Perfluorerade ämnen är syntetiskt framställda kemikalier som har fett- och vattenavvisande egenskaper. Vid intag av höga halter under lång tid misstänks de kunna skada sköldkörteln, levern, fettomsättningen och immunförsvaret. Ämnena är också mycket stabila i naturen. En del bryts ner långsamt eller inte alls.

Studien av förstagångsmammornas blodhalter har genomförts av Livsmedelsverket, Uppsala Vatten och Stockholms universitet.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Linda Nohrstedt

Mer om: Hälsa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer