Populärteknik

Uppgifter: Huawei tappar Samsung som chip-tillverkare

Nu blir det formellt förbjudet för amerikanska telekombolag att använda federala medel för att köa och installera utrustning från Huawei och ZTE. Foto: AP Photo/Kin Cheung, File
Nu blir det formellt förbjudet för amerikanska telekombolag att använda federala medel för att köa och installera utrustning från Huawei och ZTE. Foto: AP Photo/Kin Cheung, File
Huaweis konsumentelektronikchef Richard Yu presenterar systemkretsen Kirin 980 vid IFA-mässan i Berlin. Foto: Michael Sohn
Huaweis konsumentelektronikchef Richard Yu presenterar systemkretsen Kirin 980 vid IFA-mässan i Berlin. Foto: Michael Sohn

Inom kort ska Samsung sluta sälja viktiga mobilchip till Huawei, enligt sydkoreansk media. Detta efter att USA utökar sanktionerna mot teknikjätten.

Publicerad

(Artikeln är uppdaterad)

Tumskruvarna dras åt allt hårdare på Huawei. I augusti utökade USA sanktionerna mot det kinesiska bolaget. Detta för att i ännu högre grad begränsa Huaweis tillgång av livsviktiga komponenter, som dator- och mobilchip.

Nu rapporterar Chosun Ilbo och annan sydkoreansk media att Samsung planerar att strypa försäljningen av just mobilchip till Huawei. Även den sydkoreanska minnestillverkaren SK Hynix uppges vara på väg att klippa banden till den kinesiska teknikjätten. Enligt uppgift ska försäljningen upphöra 15 september, skriver Engadget.

Svårt bakslag för Huawei

Bakgrunden är sanktionerna från Trump-adminstrationen, som bland annat förbjuder icke-amerikanska bolag att sälja komponenter till Huawei om dessa är utvecklade eller tillverkade med hjälp av hård- eller mjukvara från USA.

Att tappa Samsung som komponentleverantör skulle vara ett mycket hårt slag för Huawei, som snart står helt utan chip till sina mobiltelefoner. Under en industrikonferens i augusti inskärpte konsumentchefen Rickard Yu hur pass allvarlig situationen är för Huawei:

– Sedan den andra omgången av amerikanska sanktioner tog våra chiptillverkare bara emot ordrar till 15 maj. Produktionen kommer att stänga 15 september. Det här året kan vara det sista för avancerade Kirin-chip, sa Yu och refererade till den teknik som sitter i Huaweis smarttelefoner.

I en kommentar till Ny Teknik på onsdagseftermiddagen vill dock Huawei tona ner konsekvenserna av att förlora Samsung och SK Hynix som komponentleverantörer.

- Huawei har byggt ett omfattande system av leveranser, som inte är beroende av enskilda leverantörer. Vi har tekniska lösningar för fortsatta leveranser och kommer att arbeta tillsammans med våra leverantörer för att erbjuda bättre produkter och tjänster till konsumenter, säger Sofia Björnerfors, presschef på Huawei Sverige.

Halvledarjätten TMSC klipper banden

Den kinesiska chiptillverkaren SMIC, med band till den kinesiska staten, har pekats ut som ett inhemskt leventörsalternativ för Huawei. Detta efter att TMSC, världens största halvledartillverkare, meddelat att leveranserna till Huawei upphör från och med 15 september.

SMIC siktar på att en dag kunna konkurrera med TMSC, men ligger i dagsläget två generationers processnoder efter den sydkoreanska halvledarjätten. Utvecklingen av processnoder är avgörande för att SMIC på sikt ska kunna masstillverka processorer med transistorer på 7 nanometer, något som i dag har blivit standard för chip i premium-mobiler.

En annan huvudvärk för SMIC är uppgifterna om att USA överväger att lägga till tillverkaren på sanktionslistan över teknikbolag som anses utgöra ett hot mot amerikanska intressen. Om detta sker kommer SMCI inte längre kunna använda den amerikanska teknik som behövs för att tillverka mobilchip åt exempelvis Huawei.