Övriga nyheter

Universums hemligheter är hennes mål

Olga Botner leder det internationella projektet Icecube. Förhoppningen är att neutrinoforskningen ska leda till en ny typ av astronomi. Foto: Mikael Wallerstedt
Vid ett tiotal tillfällen varje år detekteras spåren av högenergetiska neutriner vid isdetektorn Icecube. Foto: Erik Beiser

En ny typ av astronomi där neutriner avslöjar mysterier i universum. Det är målet med isdetektorn Icecube. Uppsalaforskaren Olga Botner leder det internationella projektet.

Publicerad

Djupt ner i Sydpolens klara ismassor är 5 160 detektorer utplacerade i kilometerdjupa borrhål. Tillsammans bildar de Icecube, världens största detektor för elementarpartikeln neutrino. Tusentals miljarder av dem regnar oavbrutet ner över jorden, men de varken känns eller syns. Det är oerhört sällsynt att de interagerar med omgivningen.

– Det är det som gör dem så fascinerande, likt spöken går de rakt igenom väggar och rakt igenom jorden. Det är också det som gör dem så svåra att detektera, säger Olga Botner, professor i experimentell elementarpartikelfysik vid Uppsala universitet och ledamot av Nobelkommittén i fysik.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här