Tyskt slutförvar riskerar bli dyrare

2015-05-18 05:30  

Senast 2022 ska den sista tyska reaktorn stängas. Men frågan om var avfallet ska lagras och hur dyrt det blir är ännu oviss.

Tyskland har beslutat om att avveckla kärnkraften senast år 2022. I stället satsar landet på förnybar energi i en stor kampanj kallad Energiewende.

Till skillnad från Sverige har Tyskland inte bestämt var resterna från den avvecklade kärnkraften ska förvaras. Ett förslag är Gorleben som har tagit emot både högaktivt bränsle och lågaktiva skyddskläder och liknande. Men frågan är känslig, och än så länge finns här bara en byggnad för mellanlagring ovan jord.

Andra tänkbara platser skulle kunna vara förra järnmalmsgruvan Konrad och före detta saltgruvan Asse II.

400 miljarder kronor har de fyra energibolagen Eon, RWE, EnBW och Vattenfall Europe, som har ansvar för kärnenergianläggningar, avsatt för rivnings, mellan- och slutlagring.

Men chefen för tyska kommissionen för slutlagring, Michael Müller, varnar för att pengarna som avsatts inte kommer att räcka. Han påpekar att kostnaderna kan stiga med mellan 500 och 700 miljarder kronor.

Förbundsregeringen oroar sig för om de fyra energibolagen på grund av kommersiella svårigheter inte kan uppfylla sina åtaganden.

Exempelvis ska Eon dela upp sin verksamhet i ett bolag för förnybar energi, som man ser som framtidsverksamheten, och ett för nedläggningshotad energi, som kärnkraften.

Vad händer med avvecklingsarbetet om ett sådant bolag går i konkurs? Risken är att skattebetalarna får stå för kostnaderna, befarar regeringen.

Tyska näringsdepartementet tänker utsätta kärnkraftsägarna för ett stresstest för att se om de har tillgång till pengar för att genomföra avvecklingen.

Håkan Abrahamson

Mer om: Slutförvar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer