Två svårt sjuka i ebola kan vårdas i Linköping

2014-10-22 07:30  
Ebolaviruset. Foto: TT / AP Photo / CDC

Sverige har endast vårdplatser för två svårt sjuka ebolapatienter på högisoleringsenheten i Linköping. Men mindre sjuka patienter kan tas om hand runt om i landet.

Ebola smittar via kroppsvätskor och patienter med symptom på sjukdomen måste isoleras. Om en person i Sverige misstänks kunna ha ebola ska han eller hon i första hand söka vård hos någon av landets 26 infektionskliniker.

Men om det bekräftas att patienten är smittad av ebolaviruset ska han eller hon i möjligaste mån flyttas till högisoleringsenheten på Universitetssjukhuset i Linköping. Enhetens lokaler används till vardags för ordinarie infektionssjukvård men kan vid kort varsel omvandlas till en kliniskt isolerad miljö för extremt smittsamma patienter.

På högisoleringsenheten finns plats för att vårda två personer som är svårt sjuka i till exempel ebola.

– Vi har höjd för två som behöver riktig intensivvård, men kan ta ytterligare en om den har lättare vårdbehov. Då behövs inte samma typ av utrustning, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Så Sveriges smärtgräns, om vi pratar svårt sjuka ebolapatienter, går någonstans efter två personer?

– Som det ser ut i dag är det så våra handläggningsrekommendationer säger. Sedan får man hela tiden ompröva det beroende på vilket läge vi hamnar i. Just nu bedömer vi att det räcker på det sätt som vi bedömer att Sverige kommer drabbas av det här. Sedan har vi andra länder runt omkring oss och vi vet att vi kan nyttja deras resurser, säger Johanna Sandwall.

Helena Norling, ställföreträdande enhetschef på Socialstyrelsen, tycker inte att man kan prata om en smärtgräns i Sverige.

– Det som ska göras görs, så funkar sjukvården. Det sker prioriteringar dagligen och vi får ta ställning till om situationen skulle förändras. Men det är det ingen som tror, säger hon.

Även vid de 26 infektionsklinikerna kan ebolapatienter isoleras och ges stabiliserande vård. Exakt hur många isoleringsplatser som finns där ska Socialstyrelsen kartlägga.

– Högisoleringsenheten i Linköping är plan A och det finns inget skäl att tro att den inte skulle räcka till. Men vi måste naturligtvis också ha en plan B. Det är viktigt att veta var möjligheterna att vårda finns, om platserna i Linköping inte räcker till. Det ligger inte i det förväntade, men vi vill ha den beredskapen, säger Helena Norling.

Folkhälsomyndigheten bedömer att risken för smittspridning i Sverige är låg. Enstaka personer som har smittats av ebola i Västafrika kan komma till Sverige, men även den risken bedöms som liten.

– Utifrån våra bedömningar kommer inte brist på vårdplatser att bli ett problem när det gäller ebola i Sverige, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Under helgen omhändertogs en person med misstänkta ebolasymptom på Arlanda och fördes till Karolinska sjukhusets infektionsklinik. Tidigt på måndagen meddelades att provsvar visade att det inte rörde sig om ebola.

Ebolautbrottet började i mars i Västafrika

  • Sedan i mars i år pågår ett utbrott av ebolafeber i Västafrika. Guinea, Liberia och Sierra Leone är hårt drabbade. Totalt rapporteras nära 4 500 personer ha dött.
  • Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, skickade i förra veckan ner ett team till Liberia för att hjälpa FN att etablera behandlingskliniker.
  • Utanför Afrika har enstaka fall rapporterats där vårdanställda har smittats av ebola. I Spanien handlar det om en person och i USA om två personer.
  • Inkubationstiden för ebola är mellan 2 och 21 dagar. Under den tiden smittar man inte. När symptom som feber, huvudvärk, blödningar och kräkningar uppstår kan smittan föras vidare via kontakt med kroppsvätskor.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL