Tv-stjärnans nya karriär – kryptering i molnet

2015-11-09 05:00  
Ebba Blitz kommer på cykel när Digital Teknik träffar henne i Palo Alto i Silicon Valley. Foto: David Isaksson

Ebba Blitz, USA-chef för molnsäkerhetsföretaget Alertsec, rider på vågen att många amerikanska företag tvingas kryptera känslig information.

– Kryptering är väldigt viktigt i USA, eftersom det finns en lag som säger att alla företag som jobbar med tredjepartsinformation, till exempel patientuppgifter eller finansiell information, måste använda kryptering, säger hon.

För den som inte följt henne är det kanske lite överraskande att den före detta programledaren på bland annat TV4 numera är entreprenör i Silicon Valley. I januari flyttade Ebba Blitz med man och två barn till Palo Alto, där Digital Teknik träffar henne.

Maken Fredrik Lövstedt var tidigare delägare i företaget Protect Data som utvecklade krypteringstekniken Pointsec, i dag ägd av israeliska säkerhetsföretaget Checkpoint. Flera amerikanska storbanker började använda tjänsten och nu finns den, enligt Ebba Blitz, på omkring 30 miljoner datorer runt om i världen.

Alertsec säljer en krypteringstjänst till små och medelstora företag – exempelvis mindre bankkontor, revisorer och medicinkliniker. Samma regler gäller för dem som för de stora företagen. Har de till exempel patientinformation måste den krypteras.

Den här typen av företag saknar ofta tillräcklig it-kompetens, och väljer då att köpa in tjänsten av Alertsec eller någon av deras konkurrenter.

– Vi erbjuder samma krypteringsteknik som de stora bankerna använder, baserad på Pointsecs teknik, men vi distribuerar den som en molntjänst. Vi sköter hela installationen och ger sedan support.

Alertsec har drygt 500 kunder, drygt 300 av dem i USA.

– Just nu försöker vi lista ut vilka spakar vi ska dra i och vilka knappar vi ska vrida på för att kunna växa. Ska vi bygga en större säljorganisation i USA? Behöver vi fler proffs på sökmotoroptimering?

Ebba Blitz har en lång historia med teknik och företagande. Hennes pappa skapade it-företaget Compass som flyttade till USA redan på 1990-talet.

– Vi har pratat it vid köksborden sedan jag var liten. Compass hade omkring 100 medarbetare, det var ett mycket fint bolag, säger hon.

Hennes föräldrar åkte över till USA när Ebba Blitz tog studenten. De blev kvar i 25 år, men flyttade hem till Sverige i somras.

– Det är ödets ironi. När de flyttar hem, så flyttar vi hit. Men när Fredrik föreslog att vi skulle flytta över så blev jag otroligt glad. Redan när jag besökte Palo Alto 1998 så kände jag att det här var den plats på jorden där jag ville bo.

Ebba Blitz

Ålder: 44 år.

Bor: Palo Alto.

Bakgrund: Känd som programledare på ZTV, TV4 och SVT.

Yrke: Vd för Alertsecs USA-bolag som säljer en krypteringstjänst för små och medelstora företag.

Aktuell: Flyttade i januari till Silicon Valley för att expandera Alertsecs verksamhet i USA.

Den här texten har också publicerats i vårt nyhetsbrev Digital Teknik

Vill du läsa mer om digitaliseringen i samhället så bör du skaffa dig en prenumeration. Hitta ett erbjudande pådigital-teknik.se

David Isaksson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL