Tuffaste surfplattan som är gjord för arbetaren

2013-09-19 06:00  
Panasonics platta är gedigen och håller för en smäll. Sägs det i alla fall. För när Ny Teknik skulle testa den var Panasonic tydliga med att man får betala för det man har sönder. Så utanför bildens ram ligger en kudde där surfplattan landar mjukt. Foto: Jörgen Appelgren

Pekdatorer är inte bara till för underhållning och smarta appar. De används också till riktigt arbete på restauranger, oljeplattformar och sjukhus. Panasonic har skapat en riktig tuffing och Ny Teknik har provkört den.

Panasonic Toughpad FZ-G1 fungerar som vilken surfplatta som helst. Skillnaden, vid sidan av tåligheten för väder och vind, är att en Ipad inte kan anpassas medan en Toughpad är mer av en kameleont. Den vänder sig till yrkesfolk där användarna måste kunna välja utrustning för många olika situationer.

Chassit är av magnesium och kraftig plast, inte tunn aluminium. De olika delarna är skruvade, medan en konsumentprodukt som Ipad sitter ihop med lim och besvärliga klickfästen.

Bakom locken och luckorna är det förberett för en mängd val som extra usb, hdmi-port, Gigabit Ethernet, Micro SD, sim-kort och gps.

Den som är invand på vanliga surfplattor får en del överraskningar. Toughpad har fläkt och ska ha lite luft under ryggen när den körs. Dessutom rekommenderar Panasonic att man tar fram skruvmejseln och rengör luftfiltret med jämna mellanrum. Fläktkylningen har bland annat gjort det möjligt att förse plattan med en kraftfull processor.

Sammantaget Toughpad är ett värdigt alternativ för yrkesfolk, även om ”tuffheten” i praktiken betyder att den tål en regnskur och att tappas från ett biltak. Den är tung i fler än en bemärkelse: 1,1 kilo mot 660 gram för en Ipad.

Toughpad FZ-G1 har Windows 8, och det är inte det bästa valet för alla. Det har en del irriterande egenheter och det kan bli mycket arbete i små menyer med plattans penna. Det bästa alternativet är att skräddarsy även programvaran för behoven. Men snarlika Toughpads finns också i sju- och tiotumsvarianter med Android.

Den största nackdelen är priset: 22 250 kronor.

Toughpad FZ-G1

  • Operativsystem: Windows 8 Pro 64-bit.
  • Processor: Intel Core i5vPro.
  • Skärm: 10,1 tum.
  • Vikt: 1,1 kilo.
  • Mått: 270 x 188 x 19 mm.
  • Vatten- och smutstålig.
  • Klarar 120 cm fall.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer