Trycker in välljud i världens mobiler

2006-03-28 15:30  
Lilla Coding Technologies fick Stora Teknikpriset

Lars Liljeryd och tre av hans kollegor på Coding Technologies får årets Stora Teknikpris. De belönas för sin ljudkomprimeringsteknik som blivit en stor internationell framgång och bland annat används för digitalradiosändningar och musiknedladdning i mobiltelefoner.

För att få Stora Teknikpriset räcker det inte med en briljant idé eller att utveckla en genial konstruktion.

Produkten som belönas måste dessutom ha hittat sin plats på marknaden och bidra till företaget lönsamhet.

Pristagaren bör alltså vara såväl innovatör som entrepenör.

Det är en utmärkt beskrivning av Lars Liljeryd som med sina kollegor Fredrik Henn, Kristofer Kjörling och Per Ekstrand efter många års slit lyckats få sin komprimeringsteknik för ljud att bli en världsstandard för såväl digitalradio som mobiltelefoni.

Lars Lijeryd debuterade som innovatör-entrepenör redan i tioårsåldern. Då imponerade han på kompisarna med sin "uppfinning" av en "ny typ av radio som inte behöver några batterier".

- Jag sålde väl ungefär tio apparater och lådorna lyckades jag få tillstånd att "serietillverka" i träslöjden, berättar Lars Liljeryd.

Men han berättade inteför sina kompisar att den "nya typen" av radio i själva verket var en klassisk gammal kristallmottagare.

Parallellt med fascinationen för elektroniska prylar är det ljud och musik som engagerat Lars Liljeryd. Som professionell trummis har han turnerat runt om i Europa och till och med legat etta på Tio i Topp-listan med låten Hideaway i början av 1970-talet. Vid den tiden startade Lars Liljeryd sitt första företag Stocktronics. En inkomstkälla var att resa runt i nordeuropa och vässa ljudet i Hammondorglar.

- De lät mesigt men jag kollade på ritningarna och såg att det fanns en massa "onödiga" filter som skulle göra ljudet likt en kyrkorgel. Men jag testade att bara knipsa bort några kondensatorer så blev ljudet klarare med mer attack, säger Lars Liljeryd.

- Vad jag egentligen gjorde höll jag hemligt och kunde ta två tusen kronor för tjugo minuters jobb.

I mitten av 1980-talet fick Lars Liljeryd genom en ren slump kontakt med dykansvariga inom svenska marinen.
Där fick han uppdraget att utveckla ett nytt talkommunikationssystem för djuphavsdykare.

- När jag tittade på ritningarna till systemet de använde blev jag chockad. Den tekniska nivån var ungefär som i en taskig porttelefon, och sådant skräp användes även internationellt, berättar han.

Resultatet blev ett kommunikationssystem som enligt lag måste användas på djup under 180 meter vid oljefälten i Nordsjön.

- Min utrustning finns i ungefär 20 installationer runt om i världen och vid sidan av ljudkodningstekniken är dyksystemet det som jag är mest stolt över.

Nu började det handla om mer pengar än en tia för en kristallmottagare och några tusenlappar för ett orgelhack.

En kommunikationsutrustning för djuphavsdyk har en prislapp kring ett par miljoner kronor.

Under åren harLars Liljeryd även konstruerat ljud- och ljusutrustningar för skiv- och nöjesindustrin och under flera år arbetat med att utveckla avancerade digitala hjälpmedel för hörselskadade. Ett område som kräver en del kunskaper om fysiologi. Och det är ett ämne som Lars Liljeryd tidigt fick intresse för.

I början av 1970-talet var han faktiskt något så udda som hjärnforskare på hobbynivå. Han byggde en egen EEG-apparat för att mäta hjärnvågor.

- Jag tyckte det var intressant att undersöka hur olika sinnestillstånd påverkade hjärnans aktivitet, säger han.

Vännerna tyckte han var helknäpp men ställde upp som försökskaniner för mätningar i exempelvis "alkoholrelaterade" tillstånd.

Vissa mätningar gjordes också i en bastu. Men om dem vill inte Lars Liljeryd avslöja några detaljer.

Så en dag,eller närmare preciserat en söndagsmorgon, för tio år sedan fick Lars Liljeryd den idé som nu belönas med Stora Teknikpriset. I mitten av 1990-talet hade ett helt nytt fenomen dykt upp. MP3-musik där effektiv ljudkomprimering reducerade filstorleken på en låt från en cd-skiva till en tiondel och ändå lät bra.

- Men plötsligt insåg jag att komprimeringen kunde göras mycket effektivare, säger Lars Liljeryd.

Tricket är att filtrera bort det mesta av diskanten och sedan återskapa den vid lyssning. Då kan en redan komprimerad mp3-fil göras hälften så stor och fortfarande låta bra.

Hans idé möttes emellertid med skepsis då den gick på tvärs mot "experternas" syn på ljudkodning.

Men efter flera årsutvecklingsarbete tillsammans med sina kollegor på Coding Technologies kunde Lars Liljeryd i början av 2000-talet lansera tekniken "Spectral Band Replication", SBR. Den är idag en patenterad teknik som ingår i flera internationella standarder för exempelvis digitalradio och mobiltelefoni. Största kommersiella användningen är för nedladdning av musik till mobiler där mer än 20 miljoner telefoner är utrustade med komprimeringstekniken från Coding Technologies.

Och musik till mobiler är en av de tjänster som hela mobilbranschen har störst förhoppningar kring.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer