Samhälle

Trump vill ha en militärstyrka som kan kriga i rymden

President Donald Trump Foto: White House
President Donald Trump Foto: White House

Ryssland och Kina har redan militära styrkor avsedda för kriget i rymden. USA:s senat har motsatt sig en liknande satsning – men nu öppnar Donald Trump för att upprätta en ”Space Force”.

Publicerad

Den nation som vill ha det militära övertaget på marken måste också säkra sin utrustning i rymden. Redan 2017 presenterade USA:s House Armed Services Committee ett förslag kring upprättandet en ny militär gren kallad Space Corps. 2018 avslogs motionen av senaten, men idén verkar ha stabil uppbackning från Vita huset.

Under veckan höll Donald Trump ett tal vid Marine Corps Air Station Miramar i San Diego. Där slog presidenten fast att rymden är på väg att bli en potentiell krigszon – och han talade om att USA borde utveckla en militär gren med uppgift att försvara landets intressen i rymden.

– Min nya nationella strategi för rymden identifierar rymden som en krigsdomän, precis som på land, i luften eller på havet. Vi kan till och med få en Space Force... Vi har vårt Air Force – och vi ska ha en Space Force, sade Donald Trump under sitt tal på militärbasen, rapporterar Popular Mechanics.

Senaten må vara motvilliga i dag, men inom tid kommer de förmodligen få böja sig. För Ryssland och Kina har redan militära styrkor dedikerade för rymden. Och USA:s försvarsdepartement har länge varit bekymrade över att en militär konflikt sannolikt kommer inledas med en attack mot satelliter som levererar bilder, sköter kommunikation och GPS åt krigsmakten.

– Båda (Ryssland och Kina) kommer fortsätta utvecklingen av ett brett utbud av anti satellit-vapen (ASAT) som ett sätt att reducera USA:s militära kapacitet, sade Daniel Coats, Director of National Intelligence, i ett kongressförhör, rapporterar Popular Mechanics.

Det är inte bara de rena vapensystemen som förlitar sig på GPS. I dag är många av USA:s soldater utrustade med Android Tactical Assault Kit. ”ATAK” är en smartphone vars GPS ersätter kartan, men som även används för att koordinera anfall, fastställa platser för nedsläpp och upphämtning – och givetvis hålla kontakt med andra styrkor. En utslagen satellit skulle kunna bli en hård överraskning för vilsna marinkårssoldater strandade mitt i vildmarken.