Trendspaningen: Istanbul är hetast

2015-01-27 06:22  
Deborah Magid känner till svenska Spotify, Klarna och Izettle, men pekar också ut Mölndalsföretaget Fiwe, vilket sysslar med nättjänster för detaljhandeln, som ett spännande företag. Foto: Jörgen Appelgren

IBM:s chefer har dålig koll på tekniktrenderna hos små innovationsbolag världen över. Det försöker Deborah Magid råda bot på. <br/>– Istanbul är hetast just nu, säger trendspanaren på amerikanska teknikjätten.

Deborah Magid har ett guldjobb. Hon arbetar för IBM Venture Capital Group i Silicon Valley, och reser runt i världen för att träffa riskkapitalister och heta innovationsbolag.

Hon är alltså en slags spion, med den skillnaden att hon är öppen med sina avsikter. Hennes uppgift är att identifiera nya tekniktrender hos uppstickare.

– Våra chefer vet förstås vilka tekniktrender som gäller hos våra stora kunder, exempelvis Deutsche Bank. Men de kan mindre om vad som sker hos nykomlingarna i finanssektorn, och där kokar det verkligen just nu.

Många nya innovativa finansbolag har etablerats i London de senaste åren, men hon pekar också på svenska Klarna och Izettle.

Gartners senaste hajpkurva toppas av prylarnas internet. Men Deborah Magid menar att teknik för att förutse händelser med hjälp av stora datamängder är hetare bland de unga innovatörer hon möter.

IBM:s spion från Silicon Valley har besökt Sverige flera gånger under de senaste tio åren, och hon märker en tydlig skillnad.

– Kreativiteten hos småbolagen är mycket större i dag och jag tror det beror på den tekniska utvecklingen. Molnet och möjligheten att analysera stora datamängder gör det lättare.

Hon exemplifierar med välkända namn som Spotify och Wrapp. Men hon pekar också ut Mölndalsföretaget Fiwe, som sysslar med nättjänster för detaljhandeln. Och under sitt senaste besök i Stockholm blev hon intresserad av Safello, som har tagit fram en handelsplats för kryptovalutan bitcoin.

– Åsikterna om bitcoins framtid är många. Så det är spännande med ett litet företag som vågar ta ställning, och till och med har gjort något så praktiskt som en bitcoinautomat.

Om IBM kommer att samarbeta med Safello vet hon inte ännu.

– Men jag ska berätta för vår kryptoexpert om svenskarna.

Globetrottern Deborah Magid pekar ut Istanbul som världens mest spännande plats just nu vid sidan av Silicon Valley. Där flockas investerarna.

– Det är ju dörren mellan Europa, Asien och Mellanöstern. Senast mötte jag spännande entreprenörer från Algeriet, Irak, Iran, Egypten och Marocko.

Nätverkaren

  • Deborah Magid är chef för programvarustrategi på IBM Venture Capital Group i Silicon Valley. Hon har en examen i beteendevetenskap från University of Connecticut och har arbetat på IBM sedan 2001.
  • På hennes rekommendation har IBM köpt ett halvt dussin bolag, däribland Princeton Softech, Castiron Systems, Data Power, Watchfire och Meiosis.
Mer om: Istanbul

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer