Övriga nyheter

Tre våningar på samma yta som två i byggnad

Så här ska den nya byggnaden se ut. Ett av våningsplanen ska byggas med den nya tekniken, som har tagits fram i projektet ”3 for 2”. Foto: ETH Zürich/SEC Future Cities Lab
Med den nya byggkonstruktionen ska tre våningar få plats där det vanligtvis bara ryms två. Det åstadkoms bland annat genom att en del av utrustningen till luftkonditioneringen placeras på husets utsida, samt att kanaler läggs i bjälklaget.
Peter Hallberg. Foto: Siemens

Tre våningsplan där det tidigare bara rymdes två, och en 40-procentig minskning av energianvändningen. Den förhoppningen sätts till en ny byggteknik, som ska testas i en byggnadsdel i Singapore.

Publicerad

Den nya byggtekniken har utvecklats av ett schweizisk-singaporianskt forskningsinstitut i samarbete med flera leverantörer under två års tid.

Genom platta kylelement i taket och integrerade kanaler i bjälklagets betongelement tar luftkonditioneringsanläggningen mycket mindre utrymme i anspråk. En del utrustning placeras också på utsidan av fasaden, samtidigt som fönstren är vinklade för att inte släppa in så mycket värme.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här