Tre våningar på samma yta som två i byggnad

2015-01-30 05:30  

Tre våningsplan där det tidigare bara rymdes två, och en 40-procentig minskning av energianvändningen. Den förhoppningen sätts till en ny byggteknik, som ska testas i en byggnadsdel i Singapore.

Den nya byggtekniken har utvecklats av ett schweizisk-singaporianskt forskningsinstitut i samarbete med flera leverantörer under två års tid.

Genom platta kylelement i taket och integrerade kanaler i bjälklagets betongelement tar luftkonditioneringsanläggningen mycket mindre utrymme i anspråk. En del utrustning placeras också på utsidan av fasaden, samtidigt som fönstren är vinklade för att inte släppa in så mycket värme.

Tekniken ska användas på ett våningsplan i en ny byggnad som uppförs av skolan UWCSEA, United World College South East Asia, i Singapore. Byggnaden planeras vara färdigbyggd i sommar.

– Även om vårt projekt bara täcker tre procent av byggnadens golvyta så är det mer än tillräckligt. Innan vi egentligen kan överväga att använda vårt koncept i en skyskrapa med 50 våningar så måste vi försäkra oss om att vi får grunderna rätt, säger Adam Rysanek, projektledare på UWCSEA, i Siemens tidning Building Up.

Siemens har deltagit med styr- och reglerteknik i projektet.

– Vårt tillskott är styrning och optimering av energianvändning, hur man styr den här typen av kylaggregat, och styrning till jalusier vid fönster, berättar Peter Hallberg, Siemens divisionschef för byggteknik i norra Europa.

Hur har man lyckats både energieffektivisera och få in fler våningsplan?

– Det är en kombination mellan att man har lyckats göra kylaggregatet mer effektivt och att man har kylradiatorer i taket, som i princip påverkar hela utrymmet utan att du använder en massa kanaler som du blåser kalluft i, säger han.

Professor Arno Schulter, ledare för utvecklingsprojektet, konstaterar att cirka 25 procent av den vertikala ytan i moderna kontorsbyggnader i Singapore upptas av ventilationssystem, byggnadsstruktur och andra tekniska system, medan ungefär 60 procent av energianvändningen går till luftkonditionering.

– Om nya lösningar för luftkonditionering och belysning kan halvera både ytan och energin kan vi göra stora besparingar i byggkostnader och energiräkningar, säger han i tidningen Building Up.

Även om Sverige inte har samma behov av att kyla bostäder och lokaler som Singapore, tror Peter Hallberg att byggtekniken kan komma till nytta även här i framtiden, som helhet eller i delar.

– Det kommer alltid att dyka upp behov med någon form av liknande frågeställning, när du har begränsat med mark, där det här kan behöva appliceras, säger Peter Hallberg.Följ Ny Teknik på Facebook!

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL