Tre stamcellsbedragare gripna i USA

2012-01-04 12:42  
Svenska forskares bilder av proteinklumpar som bildas i hjärnan vid alzheimers sjukdom (till vänster). Foto: Uppsala Universitet/Scanpix

Tre personer har arresterats i USA efter att ha erbjudit svårt sjuka patienter mirakelkurer med stamceller. En fjärde person är efterlyst av FBI.

Enligt FBI har den olagliga verksamheten pågått sedan våren 2007. De gripna misstänks ha lockat personer med svåra, obotliga sjukdomar att betala för behandlingar som inte är godkända av den amerikanska myndigheten FDA.

- Undersökningen har identifierat en komplott där lidandet och förhoppningarna hos offer med extrema medicinska behov har använts och manipulerats för personlig vinning, säger FBI-agenten Cory Nelson i ett uttalande.

En av de arresterade har felaktigt utgett sig för att ha amerikansk läkarlicens. Han ska ha tagit emot patienter i Texas i USA, och sedan utfört behandlingarna i Mexiko. En annan är barnmorska och ska enligt åklagarna ha skaffat navelsträngsblod från patienterna på sin förlossningsklinik. Den tredje är verksam vid ett universitet och ska ha använt universitetets utrustning för att framställa stamceller från blodet.

Gruppen har hävdat sig kunna behandla bland annat cancer, ALS, MS och Parkinsons sjukdom. Totalt ska de ha tagit emot 1,5 miljoner dollar från patienter.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer