Trampa runt huset - gör bästa klippet

2010-10-12 23:00  

Är gräsmattan lurvig som en grizzlybjörn? På Tekniska mässan finns lösningen, världens första hybridgräsklippare. Trampa några varv runt villatomten, så får grönytorna den rätta snaggen.

<p>Hybridklipparen ser mycket riktigt ut som en bastard, en </p> <p>korsning mellan en cykel och en vanlig handjagad gräsklippare. Den kombinerar mänsklig trampkraft med elmotordrift och klipper 70 centimeter brett åt gången.</p> <p>Två studenter vid Lunds tekniska högskola, Joel Herslow och Ola Nystedt, har designat klipparen som examensprojekt i industriell design.</p> <p>- Vi har tänkt att tekniken ska fungera ungefär som på en elcykel, berättar Joel Herslow.</p> <p>-?Eldriften är inte inkopplad konstant, utan styrs av sensorer så att du får extra kraft när du behöver. </p> <p>Själva klipparen har cylindersaxar, vilket anses ge bättre och jämnare resultat är rotorklippare. Batterierna till elmotorn är integrerade i ramen.</p> <p>Ännu finns klipparen bara som den fullskalemodell som visas på Tekniska mässan. Men reaktionerna från folk som sett den har varit mycket positiva säger Joel Herslow. </p> <p>Han hoppas att mässan kan ge kontakter med företag som är intresserade av att utveckla den.</p>

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer