Trafikverkets statistikbluff

2011-01-18 23:00  
Strandsatta tågresenärer på centralstationen i Stockholm dagen före julafton. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Trafikverket rapporterade på torsdagen att 72 procent av tågen kom fram i rätt tid i december. Men - statistiken är vilseledande. Tågen som ställdes in räknas inte med.

<p>Trafikverket, gamla Banverket, presenterade i slutet av förra veckan statistik över tågens punktlighet i december - den månad då tågkaoset kulminerade för många resenärer, med inställda avgångar och långa förseningar som följd.</p> <p>Enligt myndighetens månadsrapport kom 28 procent av persontågen eller nästan var tredje tåg försent, det vill säga senare än fem minuter till slutstation.</p> <p>Men de inställda persontågen, i snitt 12 procent eller fler än vart tionde tåg, ingår inte i punktlighetssiffrorna som Trafikverket redovisar.</p> <p>På exempelvis sträckan Stockholm-Malmö var 117 persontåg inställda och 299 försenade under julmånaden, enligt sajten Senatag.se.</p> <p>Att inställda tåg inte räknas med bekräftas av både Johanna Franzén, informationsansvarig för järnvägsområdet, och Lars Wärlstam, kvalitetsledare, på Trafikverket.</p> <p>Trafikverkets siffror visar bara siffror för de tåg som faktiskt kom fram genom snön och kylan. </p> <p>Därmed ser trafikläget ut att ha varit bättre än vad det faktiskt var. Även ett inställt tåg innebär ju förseningar för resenären.</p> <p>- Ett inställt tåg är plus i statistiken när det gäller punktligheten, men minus för resenären, jo så är det ju, konstaterar Lars Wärlstam.</p> <p>Är det inte en brist att de inställda tågen inte räknas med?</p> <p>- Jo, det kan man säga, säger Lars Wärlstam.</p> <p>Upphovsmannen till Senatag.se, Johan Pettersson, är kritisk till Trafikverkets statistiska beräkningar:</p> <p>- Statistiken som lämnas ut kring förseningarna i tågtrafiken är väldigt begränsad. Varken Trafikverket - eller SJ - redovisar inställda tåg i sin punktlighetsstatistik, och dessutom redovisar Trafikverket inga andra förseningar än de till slutstationerna, säger Johan Pettersson.</p> <p>Enligt Lars Wärlstam har Trafikverket planer på att förfina tabellerna och ta med inställda tåg. Han uppger att det handlar om att it-förvaltningen måste lägga till en funktion i myndighetens nya statistikprogram.</p>

Mer om: Tåg Järnväg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer